Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Mezopotamya ovasında salma sulamaya yasak getiriliyor.

salma_sulama.jpgSon yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık ve yeraltı suların azalmasının ardından devlet çiftçiyi damlama sulamaya teşvik etmek için çeşitli kredi imkânları sunmaya başladı.

Vurgun gibi üretici tüketici fiyatları farkı

gida_fiyatlari.jpgTZOB Başkanı Bayraktar, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki uçurumun giderek açıldığını ifade ederek, yaş sebze ve meyvede bu farkın yüzde 449, pirinçte yüzde 378, baklagillerde yüzde 281’e yükseldiğini vurguladı.

Kuraklık ve mazot vurdu çiftçi makine alımını kesti

avrasya_tarim_makina.jpgÇiftçilerin bir yandan kuraklık diğer yandan mazot fiyatlarındaki yükselişle sıkıntıya girmesi, tarım makinesi satışlarını da bıçak gibi kesti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Derneği ile TÜYAP işbirliğinde düzenlenen ve dün kapılarını açan "Avrasya Tarım 2008 Fuarı" da kesilen satışlardan nasibini aldı.

Ayçiçeği yağına daha ucuz kanola katkısı

kanola.jpgAyçiçeği yağı, kuraklık sebebiyle 1 yılda % 100'e yakın zamlanınca kanolalı çözüm geliştirildi? Peki ayçiçeği yağına kanola karıştırılmasının sağlık açısından sakıncası var mı?

Çukurova'da mısır alarmı

misir.jpgTürkiye mısır üretiminin yarısına yakınını karşılayan Çukurova'da, ikinci ürün mısır ekiminin geçen yıla göre yüzde 70 oranında azaldığı, bu gerilemede mısıra verilen destekleme priminin düşürülmesinin etkili olduğu bildirildi.

Yaş çaya kilogram başına 11,3 YKr prim

yas_cay.jpgBakanlar Kurulu'nun yaş çay üreticilerine 2008 yılı ürünü destekleme primi ödenmesine ilişkin kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı

Türkiye, 13 Afrika Ülkesiyle Tarımsal Kalkınma Hamlesi Başlattı

afrika.jpgDünya'da başgösteren gıda krizi ve küresel ısınmayla mücadele etmek isteyen Türkiye, Afrika ülkeleriyle Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) katkısıyla tarımsal kalkınmada ortaklıklar kuracak.  Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, gıda krizine yol açan en önemli nedenin enerji ihtiyacının gıda ürünleriyle giderilmeye çalışılması olarak açıklarken, tarımsal verimliliğin artırılmasının çözüme büyük katkı sağlayacağına değindi.

Karpuz önce çakıldı sonra uçtu

karpuz.jpgÖrtü altında yetiştirilen ve normal hasat zamanında 5 YKr'ye bile alıcı bulamayan karpuz, sezon sonunda kilosu 70-75 YKr'ye kadar yükselerek üreticisini sevindirdi.