Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ziraat'ten meyve üreticilerine özel kredi

gencziraat_ziraatbankmeyve.jpgTürkiye'nin, iklim özellikleri ve toprak yapısı pek çok meyve türünün yetiştirilebilmesine olanak sağlıyor. Ancak son yıllarda ekonomik şartlar ve pazar isteklerinin değişmesi üreticinin modern meyveciliğe geçmesini gerektiriyor. Ziraat Bankası, meyvecilik konusunda yatırım yapmak isteyen üreticiler için farklı kredi olanakları sunuyor.

"Çiftçinin yan geliri yok, kara kara düşünüyor"

gencziraat_remzibayraktar.jpgTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe sıkıntının giderek arttığını, çiftçinin mal varlığını satmak zorunda kaldığı aşamaya geldiğini ifade ederek, isyan etti . Hal kanununun bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi

Narenciye üretimini mandalin sevindirdi portakal üzdü

mandarin.jpg Ege'nin geleneksel ihraç ürünlerinden narenciyede 2008/09 sezonunda mandalin bereketi yaşanıyor. Tahmini rekolteye göre yeni sezonda üretim 403 bin 214 ton olacak. Üretim tahminlerini yükselten ise mandalin rekoltesindeki beklenen yüzde 30 oranındaki artış.

Ayçiçek yağı fiyatındaki rekor artış üreticiyi kanolaya yöneltti

gencziraat_kanola.jpgTürkiye'de biyodizel üretimi için ekimi desteklenen kanola yağı, artan bitkisel yağ fiyatları karşısında sektörün alternatif ürünü oldu. Küresel ısınma, gıda spekülasyonu ve biyodizel kullanımı gibi etkenler nedeniyle geçtiğimiz yıl özellikle ayçiçek yağında yaşanan fiyat artışlarının ardından bitkisel yağ üreticileri ard arda ürün portföylerine kanola yağını eklemeye başladı.

Siyah incire hormon tehdidi

incir.jpgUludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Çalı, ''etephon hormonunun bazı incir üreticileri tarafından erkencilik sağlamak amacıyla kaçak olarak kullanılması, zamanla 'Bursa Siyah İnciri'nin özelliklerinin bozulmasına neden oluyor'' dedi.

Yaş sebze meyve ihracatçısına 500 milyon dolarlık fırsat

ihracat.jpgAvrupa ülkeleri arasında yaş meyve sebzede uygulanan ilaç kalıntısı sınırı, 1 Eylül 2008 tarihi itibariyle değişiyor. Yeni belirlenecek sınırlar ile birlikte Türkiye'nin 500 milyon dolar olan yaş sebze ve meyve ihracatı 1 milyar dolar seviyesine çıkabilir

Devlet çiftliklerinin yeni yasayla özel sektöre açılması gündemde

tigem.gifTBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Başkanı, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) elinde olan arazi, büyükbaş, küçükbaş hayvan ve barınakları ile haraların 29, 39 ve 49 yıllığına kiralama veya satış yoluyla özelleştirmesinde son aşamaya gelindiğini, bu amaçla yasal düzenleme yapılacağını açıkladı.

Ziraat Mühendislerine yeni iş kapısı

gencziraat_bankacilik.jpgBankaların gözünü tarım sektörüne çevirmesi, ziraat mühendislerine yeni iş kapısı açtı. Bankalar, çiftçiye kredi paketlerini ve hizmetlerini anlatmak için ziraat fakültesi mezunu personel alıyor.