Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sulama'da tasarruf sağlayan yeni bir yöntem geliştirildi

Sulama'da Tasarruf Sağlayan Yeni bir YöntemÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından, tarım sulamasında yeni bir yöntem geliştirildi.

ABD Michigan Eyalet Üniversitesi ve İtalya Basilicata Üniversitesi'yle yürütülen ortak proje sonucunda geliştirilen bu yöntemle toprak altına yerleştirilen su geçirmez bir madde, yağmur suyunu daha fazla tutarak verim artış gerçekleştiriyor.

Toprağın 30-40 cm. altına traktör yardımıyla yerleştirilen polietilen membranlarla (STB) kuru tarım alanlarında yağmur sularının daha uzun süre taban suyuna karışmadab tutulmasını sağlanarak yaklaşık olaraj yüzde 50 su tasarrufu sağlanabilirken verimdede iki kat artış gerçekleşiyor.

Sulu tarım yapılan alanalarda ise sulama aralıklarının daha uzamasını sağlayarak tasarruf edilmesine olanak tanıyor.

 Dünyada ilk olan bu yöntemin denemesi, Doç. Dr. Yasemin Kavdır'ın proje kordinatörlüğünü yaptığı doktora tez çalışmasında, Arş. Gör. Kürşad Demirel ile beraber Ezine ilçesinde gerçekleştirildi. İki yıllık çalışma süresi boyunca STB kullanımının, Kumlu topraklarda yetişen çim bitkisi üzerine etkileri araştırıldı ve yaklaşık yüzde 50 su tasarrufu sağlanarak iyi kalitede çim yetiştirilebileceği tespit edildi. Michigan'da ise lahana ve patates veriminde, normal miktardaki kullanılan suyun yüzde 60'ı kullanılarak iki kata kadar artış gözlendi. Deneme için İtalya'da tasarlanan tarım aletiyle de büyük arazilere uygulama yapmak kolaylaşacak. ÇOMÜ, deneylerin sonuç vermesi üzerine çalışmalarını, Çanakkale ekonomisinde önemli olan domates ve biber üzerine yoğunlaştıracak.

Kaynak: DHA

Yorumlar (4)

  • ben mak.mühendis gözüyle yöntemle ilgili görüşlerimi aktarayım;
    bölgemiz düzenli yağış alan bölge olmadığından bu yöntemde;
    a-tarla hafif meyillide olsa yağmurun çok yağdığı bir dönemde doymuş toprak su ile beraber akıçaktır dolaysıyla toprak erezyona maruz kalabilir.
    b-düz arazide (genellikle ovalarda) su derinlere inemiyeceğinden gölleşme olabilir bu bitki gelişimine olumsuz etki eder.
    c-sıcak bölgelerde 30-40 cm derinliğindeki topraktaki nem çabuk buharlaşır dolayısıyla daha sık sulamak gerekir ( daha derinlerdeki nemi nembran izole ettiği için üst toprak nemsiz kalır bitki gelişimi yavaşlar)

    araştırma yapan kardeşlerimiz bu konuları dikkate almalarını umut ederim, yinede çalışmalarının devamında başarılar dilerim.

    saygılar,

    0 Beğen
  • bu konuda unutulan bir noktaya deginmek istiyorum öncelikli olarak tarla bitkileri yetiştirilecek alanlara uygulanıyor ise kış aylarında yağan sağnak yagışların toprak derinliklerine inmediği için bitki köklerinin boğulmasına dahi neden olabilir başka bir dezavatajı ise topragın taban suyu derinliğinin derinde olması istenir ki ve bu sistem sayesinde taban suyu derine inemeyecek ve bitkiye tekrar zarar yapacaktır

    0 Beğen
  • arkadaşlar ben 2012 kpss ye girdim.ilk defa başvuru yapacağım.71.5 aldım.ziraat mühendisi sıralamam 220.şansım az ama denemek istiyorum.sözleşmeli alımlarla ilgili bilgisi olanlar.beni bilgilendirebilirmi?teşekkürler

    0 Beğen
  • bu uygulamanın yapılacağı alanlar zaten kuru tarım alanlarıdır yani suyun olmadığı sulama sistemlerinin getirilmediği yerlerdir ki biz ziraat müh . olarak kuru tarım alanlarında t.suyu seviyesinin yükselmesini isteriz .mak. mühendisi arkadaşımın bu konuda yorum yapma bilgisine sahip olmadığı doğrultusunda bir ziraat müh. olarak bunları söylüyorum .İyi çalışmalar.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın

Benzer Haberler