Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Hayvancılık sektörü AB'ye hazırlanıyor

hayvancılık sektörüTürkiye, tarım sektörünün altyapısının AB'ye uyum sağlaması için birçok alanda, AB desteği ile projeler uyguluyor. En son, Türkiye'de çok yaygın olan sığır, koyun ve keçi brusellozu ile sığır tüberkülozu hastalıkları ile mücadelede izlenecek stratejiyi belirlemek üzere, Türkiye genelinde, işletme ve köy bazında "tarama" çalışması başlatıldı.

Yaklaşık 10 milyon civarında büyükbaş ve 20 milyon civarında küçükbaş hayvanın durumunun belirlenmesi öngören çalışma, 31 Mayıs'ta sona erecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ayrıca, Süt ve süt ürünlerinin AB'ye ihracatını sağlanması için de Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ile bir proje yürütüyor.

Hayvandan insana geçen hastalıklar arasında bulunan ve Türkiye'de yaygın olarak seyreden, sığır, koyun ve keçi brusellozu ile sığır tüberkülozu hastalıkları ile mücadelede izlenecek stratejiyi belirlemek üzere, Hollanda ile birlikte yürütülen "Türkiye'de broselloz ve tüberkülozun kontrol stratejisinin belirlenmesi projesi kapsamında, 81 ilde bu hastalıkların yayılım durumunu belirlemek üzere bir "tarama" çalışması başlatıldı. Çalışma kapsamında, her il işletmenin ve köyün durumu anket formları ile belirlenecek.

Proje kapsamında ayrıca, hayvanların brusella ve tüberküloz açısından durumlarının belirlenmesi için her ilde 54 örnek işletme belirlendi. Bu işletmelerdeki hayvanlardan kan örnekleri alınacak ve bu örneklerin sonuçlarına göre, Türkiye genelindeki hayvanların bu hastalıklara göre durumu net olarak ortaya konacak. Sonuçlara göre, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde yoğun olarak görülen, ancak genelde kayıtlara girmeyen hastalıkla mücadele ve kontrol stratejisi belirlenecek.

Proje ekimde sona erecek

Türkiye Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Pazarına Girişinin Desteklenmesi Projesi ise Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği (ASÜD) ile birlikte yürütülüyor. Ulusal Süt Konseyi destekliyor.

Projeden ilk aşamada, Unilever-Algida, Yaşar Holding-Pınar Süt, Ak Gıda, Natura Gıda-Ülker Golf, Yaşar Dondurma-Mado, Sütaş, Aynes, TAT-SEK, TEKSÜT firmaları yararlanacak.

Nisan 2010'da başlatılan proje bu yıl Ekim'de sona erecek. AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi'nin (FVO) denetim raporlarına göre, proje kapsamındaki Türk firmaları AB'ye süt ve süt ürünleri ihracatı açısından onay alma durumuna gelebilecek.

Projenin amacı, Türkiye'nin süt ve süt ürünlerinın AB'nin ithalat şartlarını karşılar hale getirilerek, AB'ye ihracatının sağlanması. Öncelikle, AB pazarına süt ve süt ürünleri ihracatı için yetki almak isteyen aday işletmelerin AB onay numarası almasına engel olan hususlar belirlenerek bu eksiklikler giderilecek. Bu eksikliklerin giderilmesi halinde AB tarafından yetkilendirilecek bu işletmeler, daha geniş bir pazara ulaşmış olacak. Başvuran işletmeler dışındaki sektördeki diğer işletmelerin de pilot uygulamalar ile AB'a hazır hale getirilmesi öngörülüyor.

AB tarafından belirlenen hijyen ve denetim kurallarına uyan ve AB'den onay alan işletmeler AB'ye süt ve süt ürünü satabiliyor. Halen AB, Türkiye'den hiç bir firmaya onay vermedi.

AB Gıda ve Veterinerlik Ofisi'nin (FVO) 2006, 2007 ve 2008'de denetlediği ve projeden yararlanma durumunda olan firmalarn tesisleri, yerleşim ve teknolojik açıdan yeterli bulunurken, "AB kriterlerine uygun süt temin edilmediği" ve "hayvan hastalıkları ve hayvan sağlığı kontrollerinin AB standartlarında olmadığı" belirlendi.

Türk firmalarının AB'ye süt ve süt ürünü ihraç edebilmesi için, çiğ sütün AB kriterlerine uygun hale getirilmesi, hayvan hastalıkları ile ilgili sorunun çözümü gerekiyor.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın