Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ziraat Mühendislerine yeni iş kapısı

gencziraat_bankacilik.jpgBankaların gözünü tarım sektörüne çevirmesi, ziraat mühendislerine yeni iş kapısı açtı. Bankalar, çiftçiye kredi paketlerini ve hizmetlerini anlatmak için ziraat fakültesi mezunu personel alıyor.

Bu durum, iş bulmakta zorlanan ziraatçiler için yeni istihdam sahası oldu. Rakiplerinden sıyrılmak isteyen pek çok banka, son dönemde çiftçiye yönelik çeşitli paketler hazırlıyor. Klasik bankacılıktan farklı ürün ve hizmetlerin yer aldığı 'tarım bankacılığı' alanında boy göstermek isteyen bankaların karşılaştığı en büyük sorun, deneyimli personel eksikliği. İşletme ve iktisat gibi alanlardan mezun bankacılar, çiftçiyle yeterince diyalog kuramıyor. Bankalar, bu açığı ziraat mühendisleriyle kapatmaya başladı.

Yıllardır iş bulmakta zorlanan ziraat fakültesi mezunları bankacı olmaktan memnun. Bugüne kadar sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle finanse edilen tarım sektörü, bankaların yeni gözdesi oldu. Bu alana büyük yatırımlar yapan Denizbank, Fortis, Finansbank ve TEB'in tarım bankacılığına yönelik şubelerinde artık ziraatçi personel çalışıyor. Denizbank'ın tarım bankacılığı şubelerinde çalışan 205 personelden 140'ı ziraat mezunu. Denizbank İşletme ve Tarım Bankacılığı'ndan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, "Gelecek yıl tarım bankacılığı şubelerimizin sayısı daha da artacak. Buralarda görev vereceğimiz müşteri temsilcilerini de yine ziraat mühendislerinden seçeceğiz." dedi. Sektöre Mayıs 2008'de adım atan Fortis'in Genel Müdür Yardımcısı Metin Karabiber ise ziraat mühendisi talebinin ciddi anlamda arttığını kaydetti.

Tarım bankacılığı konseptini geliştiren bankaların bu alanda hızlı büyümek için yetişmiş elemanlarla çalışmak istediğini söyleyen Karabiber, "Bu da başta ziraat mühendisliği olmak üzere tarımla alakalı bölümlerden mezun gençlerin tercih edilmesini sağlıyor." açıklamasını yaptı. Ziraat Bankası da son 5 yılda bin ziraat mühendisini işe aldı. Bankanın istihdam ettiği toplam ziraatçı sayısı 2 bin 500'e yükseldi. Şekerbank Genel Müdür Yardımcısı Orhan Karakaş ise uzman personel ihtiyaçlarını şubelerinin bulunduğu bölgede doğmuş, tarımla uğraşan ailelerin içerisinde yetişmiş kişilerden karşıladıklarını aktardı. Halkbank, İş Bankası ve Vakıflar Bankası ise 'tarım bankacılığı' gibi özel bir ayrıma gitmeden ellerindeki mevcut personele özel eğitimler vermek suretiyle müşterilerine hizmet veriyor. Bazı bankalar tarım kesimi için özel kredi kartları da hazırladı. Denizbank'ın çiftçilere dağıttığı 'Üretici Kart'ın ödemesi yılda bir kez hasat döneminde yapılıyor. Şekerbank'ın 'Hasat Kartı'nın ödeme sürelerini de çiftçi, ürününü hasat edeceği döneme göre kendisi belirliyor.

Sektörün en büyüğü Ziraat Bankası

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, bankalar yılın ilk üç ayında tarım kesimine 10,6 milyar YTL kredi kullandırdı. Bunun 6,5 milyar YTL'si Ziraat Bankası'na ait. Bu bankayı 723,4 milyon YTL ile İş Bankası izledi. Daha sonra sırasıyla Şekerbank, Yapı Kredi ve Vakıfbank geliyor. Denizbank ise 322,9 milyon yeni lira kredi vererek sıralamada 6. sırada yer aldı. 267,1 milyon YTL tarım kredisi dağıtan Garanti Bankası da Finansbank, Akbank ve Halk Bankası'nı geride bırakmayı başardı.

'Çiftçiyi tefecinin elinden kurtardık'

Denizbank İşletme ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Ertürk, tarımsal kredilerle üreticiyi 'tefecinin' elinden kurtardıklarını söyledi. Türkiye'nin dört bir yanında düzenledikleri şenliklerle çifçtiye tarım bankacılığını anlattıklarını ifade eden Ertürk, şimdiye kadar 200 bin üreticiye kredi verdiklerini açıkladı. Yıl sonunda 300 bine ulaşmayı hedeflediklerini dile getirirken, "Tarımsal kredilerle elini güçlendirdiğimiz üreticiyi tefecinin elinden kurtardık. Eğer bankalar çiftçiyi finanse etmese çiftçi bunu bir şekilde senetle veya vadeyle farklı noktalardan temin etme yoluna gidecek. Buralarda ödeyeceği faiz ise şu an bankalara ödediğinden neredeyse 2-3 kat fazla olacaktı." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak:Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın