Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Ayçiçeği yağına daha ucuz kanola katkısı

kanola.jpgAyçiçeği yağı, kuraklık sebebiyle 1 yılda % 100'e yakın zamlanınca kanolalı çözüm geliştirildi? Peki ayçiçeği yağına kanola karıştırılmasının sağlık açısından sakıncası var mı?

Ayçiçeği yağına kanola karıştırılmasının sağlık açısından zararı yok. Ancak yüzde 100 ayçicek yağı diye karışım yağın satılması, tüketicinin aldatılmasına yol açıyor. Ayçiçeği yağı, kuraklık sebebiyle bir yılda yüzde 100'e yakın zamlandı.  

Fiyat ikiye katlanınca maliyeti düşürmek için ayçiçeği yağına daha ucuz olan başka yağların karıştırıldığı (tağşiş) iddia ediliyor. Ayçiçeğinde tağşiş iddiaları üzerine TBMM harekete geçti. İddianın araştırılması amacıyla AK Parti, MHP 'li vekiller tarafından komisyon kurulurken, konuya ilişkin bir de kanun teklifi hazırlandı.

Bitkisel yağlarda karışım sıkıntısı, fiyatı yüksek ürünlerde yaşanıyor. Geçmiş yıllarda tağşiş daha çok zeytinyağıyla gündeme geliyordu. Ancak son yıllarda pamuk, fındık ve ayçiçeği yağı fiyatlarının rekor seviyelerde artması, bunların zeytinyağıyla karıştırılmasını önemli oranda azalttı. Ancak zeytinyağı ve ayçiçeğine şimdi de ucuz olduğu için kanola yağı karıştırılıyor. Kanola, sağlık açısından kaliteli. Türkiye'de tüketim alışkanlığı olmadığı için daha çok karışım hammaddesi olarak ithal ediliyor. Kanolanın, ayçiçeği yağına karıştırılmasının sağlık açısından sakıncası yok. Ancak yüzde 100 zeytinyağı veya ayçiçeği yağı diye karışım ürün satışı, tüketicinin aldatılmasına yol açıyor.

Öte yandan kanolanın öyküsü de ilginç. Kanadalı bilim adamları genleriyle oynadıkları kolza bitkisini kaliteli yağ üretimine müsait hale getirdi. Yeni bitkinin ismine de 'Canada Oil'in ilk harfleri verildi. Böylece kolzaya dünya genelinde artık kanola denilmeye başlandı. Halen kanola ile ayçiçeği yağı arasında ton başına fiyat farkı 350 yeni lira. Zeytinyağı ile arasındaki fark ise çok daha büyük. Zeytinyağına kanola karıştırılıp karıştırılmadığı ön tahlil cihazlarıyla tespit edilemiyor. Tahlilin, yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlarda yapılması gerekiyor.Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Aydın Köşk Kooperatifi Başkanı Hasan Köşklü, kanolanın en sağlıklı yağ olarak bilinen zeytinyağına büyük darbe vurduğunu düşünüyor. Piyasaya karışım yağ sürenlerin kolay para kazandığını ifade ediyor. Kanolayla zeytinyağını karıştıranların üç kat fazla para kazandığını anlatırken şu örneği veriyor: "18 litrelik kanola yağı tenekesine, 3 ile 5 litre arasında zeytinyağı karıştırıyorlar. Ortalama 40 YTL'ye mal olan bu karışım, 136 YTL'ye yüzde 100 zeytinyağı diye satılıyor."

Tağşiş yağ satanlara sadece para cezası uygulanıyor. Aynı zamanda AK Parti Balıkesir Milletvekili de olan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, tağşişin zeytinyağından sonra ayçiçeği yağında da ciddi oranda yapılmaya başlandığını söylüyor. Uğur, şikayetler üzerine kurdukları araştırma komisyonunun bütün Türkiye'yi gezdiğini ifade ediyor. Sektörün en büyük sıkıntısının tağşiş olduğunu vurgularken, komisyona en çok şikayetin de bu konuda geldiğini aktarıyor. Milletvekili Uğur, "Zeytinyağı diye pamuk, ayçiçeği veya kanola yağı satılıyor. Ayçiçeği yağı diye de soya ve kanola yağı satıyorlar. Ambalajı başka, içi başka olan çok sayıda yağ var." açıklamasında bulunuyor.

'Yağı karıştıran' firma kapatılacak

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, karışımda atık yağların da kullanıldığına dikkat çekerken, başkanlığını yaptığı komisyonun, çalışmalarını tamamlayarak iki maddelik bir kanun teklifini TBMM'ye sunduğu bilgisini veriyor. Teklife göre zeytinyağı ve diğer bitkisel yağları taklit eden veya başka bir madde katan firmalar en az 1 yıl süreyle kapatılacak. Ayrıca bu firmalara 20 bin yeni lira para cezası verilecek. Yağı taklit ve katkı maddeli olduğunu bilerek satanlara da bin YTL para cezası kesilecek. Diğer madde ise yabani zeytinliklerle ilgili düzenlemeyi içeriyor. Ormanlık alanda bulunan ve 'delice' adı verilen bu zeytin ağaçlarının, aşılanarak yakın köylere verilmesini öngörüyor.

Kaynak: http://www.zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın