Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kuraklık ve mazot vurdu çiftçi makine alımını kesti

avrasya_tarim_makina.jpgÇiftçilerin bir yandan kuraklık diğer yandan mazot fiyatlarındaki yükselişle sıkıntıya girmesi, tarım makinesi satışlarını da bıçak gibi kesti. Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türk Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Derneği ile TÜYAP işbirliğinde düzenlenen ve dün kapılarını açan "Avrasya Tarım 2008 Fuarı" da kesilen satışlardan nasibini aldı.

Geçen yıl 25 ülkeden 250 katılımcının yer aldığı fuara, bu yıl 17 ülkeden 180 firma ve temsilcisi katılırken, fuarda ziyaretçi sayısı da yarı yarıya düştü. Geçen yıllarda daha çok iş makineleri firmalarının yoğun katılımının olduğu fuarda, bu yıl daha çok tohum, fidan, organik tarım ürünleri satan firmaların yoğunlaştığı gözlendi.
Tarım sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle çiftçilerin tarım makineleri ve diğer tarımsal ürünlerin alımını ertelediğini belirten katılımcılar, fuardan kimsenin umduğunu bulamadığını belirtti.
Firmalar fuardan umutsuz
Her yıl özellikle Trakya Bölgesi'nden ziyaretçi çeken fuarda, bu yıl pirinç ve çeltik fiyatlarındaki dengesizlik sonucu umudunu kaybeden çiftçinin makine alımını durdurduğu belirtildi. Tümosan Tarım Makineleri Pazarlama Müdür Yardımcısı Besim Erel, ziyaretçi sayısında yüzde 40 azalma gördüklerini, özellikle Trakya'daki çiftçinin elindeki çeltik ve pirinci stokladığını, harcama yapmaktan kaçındığını söyledi. Erel, "Mazota yüzde 70, gübreye yüzde 100 zam gelirse, biz çiftçiye nasıl tarım makinesi satalım" dedi.
Ziraat Leasing Kredi Bölümü Teminat Sorumlusu Çağla Yalçın da, hem fuar katılımcısı hem de ziyaretçi açısından yarı yarıya düşüş gördüklerini, katılımcı firmaların ise fuardan umutsuz olduklarını söyledi.
Alpler Ziraat Aletleri yetkilisi Mustafa Güçlü ise, makine satışlarının geçen yıla göre dibe vurduğunu, pahalı olan büyük iş makineleri satışlarının ise sıfır noktasına geldiğini kaydetti. Güçlü, ziraat makineleri satan firmaların fuardan uzaklaşmaya başladığını ifade etti.
Öte yandan, tarım makineleri alanında dikkat çeken firmalardan Hindistanlı Mahindra Traktör ise, ürünleri ilk kez İlçe Grubu'nun aracılığıyla fuarda satışa sundu. Türkiye'de iddialı hedefleri bulunan Mahindra Traktör, 3 yıl içinde toplam 4 bin traktör satmayı planlıyor.
9 Ağustos'a kadar devam edecek fuar kapsamında ayrıca, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve TİKA tarafından, çoğunluğu Balkan ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nden oluşan 500 kişilik yurtdışı alım heyetleri de getirildi.
Fahiş fiyat artışını gerektirecek durum yok
Avrasya Tarım 2008 Fuarı'nın açılışını yapan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de ürün eksikliğinden dolayı herhangi bir problem olmadığını belirterek, "İçeride üretilen ürün yeterli veyahut da bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmış. Fiyat artışını, hele fahiş fiyat artışını gerektirecek hiçbir durum yok" dedi. Eker, Türkiye'de ürünlerin büyük bir kısmıyla ilgili iç üretimin yeterli olduğunu bazılarıyla ilgili olarak da gerekli tedbirlerin alındığını açıkladı. Pirinçle ilgili kesinlikle hiçbir sorun olmadığını, mercimekle ilgili de gerekli ithalat bağlantıları yapılarak tedbir alındığını kaydeden Eker, buğday ve mısır üretiminin ise ihtiyacı giderdiğini belirtti. Eker, şöyle devam etti: "Üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları veya market, pazar fiyatları arasında zaman zaman bazı firmaların fahiş kârları varsa, bu durumu abartıp, bunların fiyatlarını yüksek bir şekilde belirliyorlarsa onlarla ilgili olarak devletin ilgili kurumları gerekli çalışmaları yapıyor. Dolayısıyla kimse burada fırsatçılık yapmamalı."

Bakan Eker, Bakanlar Kurulu'nda bu konunun konuşulduğunu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ilgili bakanlara bu konuda talimat verdiğini ifade ederek, şunları söyledi: "Bu tür firmalarla, gerekirse marketlerle ilgili denetimler sıklaştırılacak. Vatandaş bilsin ki, Türkiye'de ürün eksikliğinden dolayı herhangi bir problem yok, böyle bir sorun yok."

Kaynak:http://www.referansgazetesi.com

Yorumlar (1)

  • seracılıkta havalandırma ile ilgili bilgilere ihtiyaç duyuyoruz. Havalandırmada demir kullanımı vs...

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın