Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Mezopotamya ovasında salma sulamaya yasak getiriliyor.

salma_sulama.jpgSon yıllarda Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklık ve yeraltı suların azalmasının ardından devlet çiftçiyi damlama sulamaya teşvik etmek için çeşitli kredi imkânları sunmaya başladı.

Son yılların en kurak mevsimini yaşayan Mezopotamya ovasında daha önce 150 ile 200 metreden su çıkarılırken, şimdi 400 ile 700 metre arasında su çıkartılıyor.

Mardin AK Parti Milletvekili Cüneyt Yüksel, tarafından organizesiyle damlama sulama teknikleri ve yararları hakkında çiftçilere seminer düzenlendi.

Seminerde bir konuşma yapan Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, son yıllarda küresel ısınma ile ortaya çıkan kuraklığın ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ciddi anlamda su sıkıntısı yaşandığını belirterek, özellikle Mezopotamya ovasında salma sulama yüzünden yeraltı suların tükenmek üzere olduğunu söyledi.

Bölgede salma sulama yapılmaması için gereken tedbirleri almak için harekete geçildiğini ifade eden Kılıçlar, "Artık çiftçiyi rahatlatan hem de suyu ekonomik kullanan damlama sulamayı hayata geçirmek için Ziraat Bankası aracılığı ile çiftçilere 5 yıl süre ile kredi imkânları sağlanıyor. Bunun ilk örneğini Kızıltepe'nin Altıntoprak köyünde Türkiye'de ilk defa 10 bin dönüm arazi üzerine kurulan damlama sistemiyle sulanan ürünün kalitesinde gördük. Çiftçimiz Vedat Timurağaoğlu'nun damlama sulama ile yaptığı denemeden başarılı sonuçlar alındı. Bu sistem bölgedeki diğer çiftçilere de örnek olacak niteliktedir." dedi

Mardin AK Parti Milletvekili Cüneyt Yüksel ise yaşanan kuraklığın ardından çiftçilerin sürekli yardım talebinde bulunduklarını söyledi. Böyle bin seminerle çiftçileri bilgilendirmek istediklerini aktaran Yüksel: " Ovada yaşanan su sıkıntısı yüzünden çiftçilerimiz tarlasını süremez hale geldi. Hükümet salma sulamayı yasaklamak için gerekli çalışmaları başlattı. Çünkü dünyada su rezervleri gittikçe azalmaktadır. Bu yüzden çiftçiyi damlama sulamaya teşvik etmek için çeşitli kredi imkânları sunuldu." diye konuştu.

Türkiye'de tarım alanında yüzde 75 oranında salma sulama yapıldığını ifade eden Eurodrip Damlama Sulama Sanayi Ticaret AŞ Genel Müdürü Abdurrahman Güngör, çiftçilerin yüzde 17'sinin yağmurlama, yüzde 7'sinin damlama sistemini kullandığını kaydetti.

Türkiye'de tarımda kullanılan suyun yüzde 50'sinin yeraltından çekildiğini ve 28 milyon hektar alanın sulandığını aktaran Güngör, "Damla sulama yöntemi ile daha yüksek ve kaliteli ürün elde edilir. Ayrıca bitki hastalık ve zararlılarının gelişmesi önlenir. Bu yöntemde tuzlu sular sık aralıklarla toprağa verilmezse, toprak suyundaki tuz miktarı aşırı düzeye ulaşmaz ve bitkilerin tuzdan zarar görmesi önlenir." şeklinde konuştu

Mardin Grand Yay Oteli'ndeki seminere Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, AK Parti Mardin milletvekilleri Cüneyt Yüksel, Gönül Bekin, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, oda başkanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Cihan

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın