Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çukurovalı üretici ne ekeceğini şaşırdı

pamuk_hasat.jpgTürkiye'nin, adı "tarımla " anılan en önemli bölgelerinden biri olan Çukurova'da çiftçinin kafası karıştı. Tarım ürünlerindeki fiyat düşüşleri nedeniyle çiftçi ekeceği ürün konusunda kararsız kaldı. Daha önce tarım alanlarının önemli bölümü "beyaz altın" diye adlandırılan pamuk ekimine ayrılıyordu.

GAP`ta 190 bin kişi istihdam edilecek

bakan_eker_gapda2.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı M. Mehdi Eker, GAP Acil Eylem Planı`nın 2012 yılında tamamlanmasının ardından bölgede 95 bin hektar alanın sulanacağını söyledi.

Tarımsal atıklardan enerji üretimi yolda

tarimsal_biogaz.jpgTürkiye, güneş ve rüzgâr gibi alternatif enerji kaynaklarının ardından şimdi de tarımsal atıklar ile tanışmaya hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, aralarında fındık, ayçiçek ve mısır gibi bitkilerin olduğu tarımsal gıdalardan enerji üretimine ilişkin yurt genelinde yaptıkları envanter çalışmasını tamamladıklarını açıkladı.

Anaç sığır, koyun ve keçiler için destek başvuru süresi uzatıldı

koyunlar.jpgHayvan Kayıt Sistemine ve Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemi veri tabanına (E-Islah) kayıtlı, üst birliğini oluşturmuş bir hayvancılık örgütüne üye en az 5 baş kültür ırkı ve kültür ırkı melezi anaç sığıra ve Hayvan Kayıt Sistemine kayıtlı anaç mandaya sahip olan gerçek ve tüzel üreticilere hayvan başına verilecek destekten yararlanma süresi, 31 Mart'a kadar uzatıldı.

Besicilik, AB normlarını karşılamıyor

besicilik.jpgAB hayvan sağlığı ve gıda güvenliği denetçileri tarafından Kasım ayında Türkiye'ye yapılan ziyaret sonrası hazırlanan raporda hijyen koşullarının sağlandığı ancak, güvenilir ve izlenebilir bir sistem geliştirilmesi için uzun bir yol olduğu belirtildi.

Tavuk gübresi kıymete bindi, yatırımcılar sırada

tavuk.jpgKimyasal gübre fiyatlarının geçen yıl yüzde 100'ün üzerinde artması, organik tavuk gübresine talebi patlattı. Talebi karşılamak için harekete geçen tavukçuluk sektörü, tesis kurma ve kapasite artırma yarışına girdi.

Sebze suyu ihracatında ton başına, ihracat iadesi verilecek

sebze_suyu2.jpgSon yıllarda tüketimi giderek artan sebze suyu ihracatı da destekleme kapsamına alındı. Sebze suları ihracatında, ton başına 150 dolar ihracat iadesi verilecek.

"Yoğurdun anavatanı Türkiye, Avrupa standartlarımıza uymalı"

yogurt.jpgYoğurtta süt proteini oranını yüzde 4'ten yüzde 3'e düşüren, yoğurt ve ayranda en az yüzde 12 olan yağsız kuru madde miktarını ise tamamen kaldıran "Fermante Süt Ürünleri Tebliği", üretici ve bazı sanayicilerin tepkisine neden oldu.