Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Besicilik, AB normlarını karşılamıyor

besicilik.jpgAB hayvan sağlığı ve gıda güvenliği denetçileri tarafından Kasım ayında Türkiye'ye yapılan ziyaret sonrası hazırlanan raporda hijyen koşullarının sağlandığı ancak, güvenilir ve izlenebilir bir sistem geliştirilmesi için uzun bir yol olduğu belirtildi.

Türkiye'de AB tarafından ihracat edilebilir olarak yetkilendirilmiş süt üretimi gerçekleştiren tesis olmadığını belirten raporda AB'den onay almak üzere başvuruda bulunan 4 tesis olduğu ve denetçilerin bu 4 tesisten 3'ünde incelemeler yaptığı belirtildi. Bu tesislerin yoğurt, UHT süt ve peynir üretimi yaptığı ifade edildi.

Bu tesislerde, yerleşim planı, ekipman, bakım ve hijyen açısından AB'nin standartlarına uygun olduğu görülen tesislerde izlenebilirlik ve ayrıştırılabilirlik açısından sorunlar olduğu ifade edildi.

Söz konusu tesislerde izlenebilirlik çalışmalarının yapıldığı ancak bu çalışmaların

AB'ye ihraç edilebilecek ve edilemeyecek ürünleri birbirinden ayırmaya yetecek düzeye ulaşmadığı ifade edildi.

İncelenen üretim tesislerinde kullanılan sütün önemli bir kısmının bir kaç hayvana sahip küçük üreticilerden temin edildiği hatırlatıldı.

Raporda 2007 yılı kasım ayında AB müfettişleri ile Türk yetkililer arasında varılan anlaşma gereğince bazı gelişmelerin yaşandığını belirten denetçiler, Türk yasalarında, resmi kontrol ve sertifikalandırma standartlarında daha çok düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirttiler.

Kaynak: Dunyagazetesi.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın