Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çukurovalı üretici ne ekeceğini şaşırdı

pamuk_hasat.jpgTürkiye'nin, adı "tarımla " anılan en önemli bölgelerinden biri olan Çukurova'da çiftçinin kafası karıştı. Tarım ürünlerindeki fiyat düşüşleri nedeniyle çiftçi ekeceği ürün konusunda kararsız kaldı. Daha önce tarım alanlarının önemli bölümü "beyaz altın" diye adlandırılan pamuk ekimine ayrılıyordu.

Ancak pamuk, düşen fiyatlarla birlikte her geçen yıl çiftçinin gözünden de düştü. Çiftçi bu kez "sarı kız" diye tabir edilen mısıra yöneldi.
Çiftçinin "sarı kız" sevdası da uzun sürmedi, çünkü oluşan fiyatlar, artan üretim ve buna paralel bozulan arz-talep dengesi ile ithal mısır, bu ürüne bağlanan umutları da boşa çıkardı. Susam ise ekiminin zahmetli, bunun yanı sıra ithalle rekabet zorluğu nedeniyle üreticinin tercihi olmaktan çıktı.
Bu ürünler arasında yöreyle özdeşleşen pamuk, tekstil sektörünün gelecek vaat etmemesi nedeniyle artık son tercih olarak görülüyor. Ekim alanı 400 bin hektarlardan 40 bin hektara düşen pamukta, bu yıl yüzde 20 daha daralma bekleniyor. Bu nedenle, çiftçinin, mart ayının ikinci yarısından itibaren başlayacak ekim sezonunda Türkiye'nin ham yağ açığını da dikkate alarak, yağlık bir bitki olan soyaya daha fazla yöneleceği tahmin ediliyor.
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, yaklaşan ekim sezonuna rağmen çiftçinin karar vermede zorlandığını, şu sıralar oluşan fiyatların tatminkar görülmediğini belirterek, "Lif pamuk 1.60 ile 1.70 lira arasında, mısır 44-45 kuruş, soya ise 70 kuruş seviyesinde seyrediyor. Bu fiyatlar, üretim maliyetleri dikkate alındığında tatminkar değil" dedi.

Maliyetler artışta
Pamuğun stratejik bir ürün olduğunu ancak üretimde yaşanan düşüşün kaygı verici olduğunu belirten Girmen, "Türkiye genelinde son 10 yıldır pamuk ekim alanları 600 bin hektar ile 700 bin hektar arasında değişiyor. Çukurova'da ise 1960-70'li yıllarda 400-420 bin hektar olan ekim alanı, 2006'da 57 bin hektara, 2007'de 41 bin hektara, geçen yıl ise 40 bin hektara kadar geriledi. Bu yıl ise yüzde 20'lik daha daralma tahmin ediyoruz"

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan ise pamuğun kilo fiyatının son 5 yıldır üç aşağı beş yukarı aynı kalmasına rağmen maliyetinin yaklaşık yüzde 40 artış gösterdiğini belirtti. Tezcan, "Bu şartlarda çiftçinin pamuk ekmesi düşünülebilir mi?" dedi.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın