Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarımsal atıklardan enerji üretimi yolda

tarimsal_biogaz.jpgTürkiye, güneş ve rüzgâr gibi alternatif enerji kaynaklarının ardından şimdi de tarımsal atıklar ile tanışmaya hazırlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, aralarında fındık, ayçiçek ve mısır gibi bitkilerin olduğu tarımsal gıdalardan enerji üretimine ilişkin yurt genelinde yaptıkları envanter çalışmasını tamamladıklarını açıkladı.

Tarımsal atıklardan enerji üretimine ilişkin tanıtımlara başladıklarını belirten Güler, "Türkiye'de bu alanda rahatlıkla 5 bin megawatt'a kadar kurulacak potansiyel var. Şu anda bu tarz bitkilerin yurt genelinde en yoğun yetiştiği yerlerde santrallerin nasıl kurulacağının hazırlığını yapıyoruz. Üretimi tabiki özel sektörün yapmasından yanayız. Yasada 10 yıl alım garantisi de mevcut" dedi.
Güler, Yenilenebilir Enerji Yasası kapsamında alternatif kaynaklardan biri olarak gösterilen tarımsal atıklardan enerji üretimi devrinin Türkiye'de de başladığını söyledi. AB ülkelerinde uzun süredir tarımsal atıklardan enerji üretildiğine dikkat çeken Güler, "Bu durum Türkiye açısından yeni olsa da Avrupa'da tarımsal atıklar uzun süredir enerji için kullanılıyor. Türkiye'de rüzgâr enerjisine nasıl rağbet edildiyse, tarımsal atıklar da öyle olacak" şeklinde konuştu.

10 yıllık alım garantisi mevcut
Bir süredir üzerinde çalıştıkları tarımsal gıdaların yurt genelinde hangi bölgelerde yetiştiğini de gösteren envanter çalışmasını henüz tamamladıklarını belirten Güler, artık tanıtım aşamasına geçildiğini kaydetti. Güler, şu açıklamaları yaptı: "Yasası çıkan ancak rüzgârda olduğu gibi henüz yaygınlaşamayan bir konu bu. TÜBİTAK ile birlikte konuya ilişkin bazı projeler hazırladık. Mısır, ayçiçek, fındık ülkemizde nerelerde yetişiyor ve toplanıyor, ne kadar atıkları var, bunların hepsini belirledik. Fındık açısından en büyük potansiyel Karadeniz'de. Adana'da pamuk, Trakya'da ayçiçek yetişiyor. Bunların atık gazı çıktıktan sonra da geride kalan kısım yine gübre olarak kullanılabilir. Bu bitkilerin en yoğun olduğu bölgelerde santraller nasıl kurulur, onun hazırlığını yapıyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile projelerin yaygınlaşması için çalışacağız."

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar (1)

  • ABİ YAPACAKSANIZ TAM YAPIN ŞUNU HER İŞE BAŞLAYIP YARIM BIRAKMAYIN >:( >:(
    BUGÜN ENERJİDE DIŞA BAĞIMLIYSAK BUNUN SEBEBİ HER İŞİ YARIM BIRAKANLARDIR!!!! DEVAMINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ ;) ;)

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın