Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tavuk gübresi kıymete bindi, yatırımcılar sırada

tavuk.jpgKimyasal gübre fiyatlarının geçen yıl yüzde 100'ün üzerinde artması, organik tavuk gübresine talebi patlattı. Talebi karşılamak için harekete geçen tavukçuluk sektörü, tesis kurma ve kapasite artırma yarışına girdi.

Kimyasal gübre fiyatlarında geçen yıl yaşanan yüzde 100'ün üzerindeki artışlar çiftçiyi organik tavuk gübresi kullanmaya yönlendirince, tavuk ve yumurta sektöründe yeni bir yatırım atağı başladı. Yumurta Üreticileri Birliği bünyesinde 3 birlik tavuk gübresi üretim tesisi kurmak için harekete geçerken, Türkiye'nin önemli üretim tesislerine sahip Keskinoğlu ve Abalıoğlu şirketleri de kapasite artırımına gitti.
Kimyasal gübre ton başına ortalama 600 TL'den başlayan fiyatlarla satılırken, tavuk gübresinin fiyatı ise yaklaşık 200 TL. Karaman, Bursa ve Bandırma'daki birliklerin kısa bir süre içinde tavuk gübresi üretim tesisi kuracağını belirten Yumurta Üreticileri Birliği (YUM-BİR) Başkanı Derya Pala, "Tavuk gübresinin üretimiyle ilgili farklı teknolojiler ve tesisler var. Şu anda bu teknolojileri ve maliyetlerini araştırma aşamasındayız. Farklı teknikleri avantaj ve dezavantajlarını görmek için kısa bir süre önce Hollanda ve Amerika'ya gittim. Çok kısa bir zaman içinde yatırımları yapmak niyetindeyiz" dedi. 200-300 bin tavuk kapasiteli bir çiftliğin yatırımının 300-400 bin TL civarında olduğunu belirten Pala, bazıları için yatırım rakamının 1 milyon dolara kadar çıktığına dikkat çekti. Çiftçinin maliyetleri arasında en büyük payın gübre olduğunun altını çizen Pala, bu yüzden organik gübreye talebin daha da artmasını beklediklerini vurguladı. Pala sadece yumurta sektöründe 45 milyon hayvan olduğunu ve tüm bunların artıklarını işleyecek yatırımların maliyetinin 75 milyon doları bulduğunu dile getirdi.

Çiftçi bilinçlendirilecek
Çiftçiyi organik gübre kullanımı konusunda bilinçlendirmek için Tarım Bakanlığı ve çiftçi örgütleriyle ortak çalışılması gerektiğini anlatan Pala, "Üniversiteler ve bakanlıkla ortak çalışmalar yapma konusunda girişimlerimiz var. Toprak analizi yapılıp gübre hangi toprakta ve üründe ne kadar kullanılmalı bunlar araştırılacak" diye konuştu.
Çiftçinin tavuk gübresine yönelik talebini artırmayı hedeflediklerini anlatan Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği (BESD-BİR) Genel Sekreteri Yüce Canoler ise, özellikle Ürgüp ve Hatay gibi güvercin gübresi kullanan bölgeler için tavuk gübresinin ideal olduğunu kaydetti. Beyaz et ve yumurta sektörlerinde ortalama 160-170 milyon tavuğun bulunduğuna değinen Canoler, bu tavukların gübrelerinin işlenmediği takdirde büyük bir çevre sorununa neden olacağını, tesislerin çevrenin korunması açısından da önem taşıdığını vurguladı.

Abalıoğlu 2 kat kapasite artıracak
Yaklaşık 7 yıl önce tavuk gübresi üretim tesisi kuran Abalıoğlu Grubu ise geçen yıl talep nedeniyle kapasite artırmaya karar verdi. Geçen yıl tavuk gübresine talepte yüzde 100'ün üzerinde artış olduğunu anlatan Abalıoğlu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ender Abalıoğlu, yıllık 5-6 bin ton olan üretim kapasitesini 2 kat artıracaklarını açıkladı. Geçen yıl kimyasal gübre fiyatlarındaki artışın çiftçiyi organik tavuk gübresine yönlendirdiğini kaydeden Abalıoğlu, "Ayrıca çiftçiler yavaş yavaş bilinçlenmeye başladı. Özellikle aynı hep aynı tür ekim yapıldığında toprağın organik özellikleri suyla birlikte topraktan gidiyor. Tavuk gübresi ise toprağı zenginleştiriyor. Böylece ürünün verimliliği artıyor" dedi.
Keskinoğlu Grubu ise, 2003'te 6 milyon YTL yatırım yaparak Türkiye'nin en büyük organik tavuk gübresi üretim tesisini kurdu. Günde 200 ton gübre işleme kapasitesine sahip olan tesislerin, 60 ton da günlük üretim yapma kapasitesi bulunuyor. Pazarda Organica markasıyla bulunduklarını anlatan Keskinoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Keskinoğlu, talep üzerine kapasite artırımına gittiklerini belirtti.


Tavuk gübresinin yararları
- Toprağın su tutma ve havalanma özelliğini artırarak bitki gelişimine yardımcı olur.
- Toprağı daha kolay işlenebilir hale getirip bitki köklerinin topraktaki nüfuzunu kolaylaştırır.
- Toprak tanelerinin kümeleşmesine yardımcı olur ve erozyon tehlikesini azaltır.
- Toprak yüzeyinde kabuk tabakasının oluşumunu azaltarak, toprağa suyun girişini artırır ve yüzey akışını azaltır.
- Düşük hacim ağırlığı ile toprakta sıkışmanın oluşumunu engeller ve toprak işlemeyi kolaylaştırır.
- Azot, fosfor potasyum, kükürt ve kalsiyum başta olmak üzere birçok besin maddesini ihtiva eder, bitkilerin ve toprak canlılarının gelişimini hızlandırır.
- Yüksek katyon değişim kapasitesi özelliğiyle bitki besin maddelerinin toprakta tutulmasına yardımcı olur ve toprakları olabilecek ekstrem tuzluluk ve pH değişimlerine karşı dirençli kılar.
- Tarım ilaçları, ağır metaller ve birçok kirleticinin olumsuz çevresel etkilerini azaltır.
- Bitkiler ve toprak mikroorganizmaları için vitamin, hormon ve antibiyotik kaynağı olarak hizmet eder.
- Toprak mikroorganizmalarına karbon ve enerji kaynağı olarak hizmet eder.

Kaynak:Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın