Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Yaş meyve sebze ihracatı, rekor kırdı

sebzemeyve.jpgAntalya'dan 50'den fazla ülkeye yapılan yaş meyve sebze ihracatı, yılbaşından bu yana, geçen yılın aynı dönemine göre rekor kırarak yüzde 5 artış gösterdi.

Tarım sektörü de paket peşinde

ac_ciftci.jpgTarım ve gıda sektörü de hükümetten önlem paketi bekliyor. Sektör temsilcilerinin, KDV indirimi, kredi ertelemesi, borçların yeniden yapılandırılması gibi talepleri var.  Hükümetin küresel mali krizin etkilerini azaltmak için ardı ardına açıkladığı ekonomik paketlerden, tarım ve gıdaya yönelik bir önlem çıkmaması, sektör temsilcileri tarafından tepkiyle karşılanıyor. Tarım ve gıdanın stratejik öneminin arttığına dikkat çeken sektör temsilcileri, geç olmadan tedbir alınması gerektiğine işaret ediyor

Sütte KDV yüzde 1'e iniyor

kartonsut.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, süt ve süt ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi için Maliye Bakanlığı’na, süt sığırcılığı işletmelerinde kullanılan enerjide indirim yapılması için de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimde bulunduğunu açıkladı

Bu yıl süne ile mücadeleyi üretici yapacak

sune_parazitoid.jpgGaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, süne zararlısının hububatta yüzde 100'e varan verim kayıplarına neden olduğunu söyledi. Süne mücadelesinde yeni bir döneme geçildiğini belirten Yılmaz, "Bu yıldan itibaren çiftçimiz süne mücadelesini kendisi yapacak. Bu nedenle üreticilerimiz cami ya da kahvelere asacağımız krokileri incelesin ve bu zararlıyla ilaçlı mücadele yapması gerekiyorsa bunda geç kalmasın" uyarısında bulundu.

Güler: Nükleer tarım teknolojisi kullanan birkaç ülkeden biri olmak beni çok heyecanlandırıyor

bakan-hilmi-gulen.jpgEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Nükleer tarım teknolojisiyle milli tohumlar üreten birkaç ülkeden biri durumuna gelmek beni çok heyecanlandırıyor dedi.

Bu yıl Gübre destekleme ödemesi yüzde 94 artmış

bakaneker2.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2009 yılı için ayrılan kaynaklarda, gübre destekleme ödemesinin yüzde 94, mazot destekleme ödemesinin yüzde 11 oranında artırıldığını bildirdi.

Organik tarımın üretimdeki payı artıyor

org_tarim_destekler.jpgOrganik ürünlere son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında talebin artması sonucu, organik tarımın üretimdeki payının artmaya başladı.  1985'te 8 ürünle başlayan organik tarım çalışmaları, günümüzde talebin artması sonucu ürün portföyünü 200 çeşide kadar genişletti.

Kaliteli buğdaya yüksek fiyat dönemi

bugday.jpgHububatta bu yıldan itibaren "kaliteli ürüne" daha yüksek fiyat verme dönemi başlıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından bu yıldan itibaren yürürlüğe konulması öngörülen düzenlemelerle, kaliteli üründen daha az fiyat kesintisi yapılacak. Böylelikle kaliteli ürün üretiminin özendirilmesi hedeflenirken, tüccar ve şirketlerden yapılacak alımlarda daha önce yapılmayan kimyasal analizler de devreye girecek.