Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sütte KDV yüzde 1'e iniyor

kartonsut.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, süt ve süt ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi için Maliye Bakanlığı’na, süt sığırcılığı işletmelerinde kullanılan enerjide indirim yapılması için de Sanayi ve Ticaret Bakanlığı nezdinde girişimde bulunduğunu açıkladı

Eker, MHP Milletvekili Mustafa Enöz’ün soru önergesine verdiği yanıtta, süt fiyatlarının mevsimsel dalgalanmalar gösterdiğini kaydetti.
21 Ocak 2009’da üretici, sanayici, kamu, araştırma kurumları ve meslek odalarını bir araya getirerek sektörün sorunlarına çözüm bulunması için Ulusal Süt Konseyi’nin kurulduğunu anımsatan Eker, piyasa ve fiyat istikrarının sağlanarak kısa, orta ve uzun vadede stratejiler oluşturulacağını bildirdi. Eker, Türkiye’nin süt tozu ithal etmediğini kaydetti.

Okullara dağıtılacak
Eker, 2002’de 8.3 milyon ton olan süt üretiminin 2007’de 12.3 milyon tona ulaştığını, üretilen arz fazlası sütün çiğ süt fiyatlarını olumsuz etkilediğini kaydetti. Eker, “Arz fazlası sütün, okul çağındaki çocuklara içme sütü olarak dağıtılması, yoksul ailelere gıda yardımı olarak dağıtımı ve fazla sütün süt tozu olarak işlenmesi için proje çalışmaları devam ediyor” dedi.
Yem bitkisi desteklemesine devam edildiğini de belirten Eker, 2007’de 389 bin 286 üreticiye ekim yaptıkları 1 milyon 41 bin 985 hektar için 665 milyon TL ödeme yapıldığını vurguladı. Eker, bakanlığının uyguladığı süt desteklemelerinin ise sürdüğünü ve hakedişlerin üreticilere ödendiğini belirtti.

Kaynak: Milliyet Gazetesi

Yorumlar (1)

  • herşeye indirim var geleceğimizin büyük tarımı olan organik tarımın en büyük girdisi olan organik gübreye indirim hala yok... kdv  yuh derler adama ya bu organik gübreyi türkiyede gerçek türk sermayesiyle üreten bizlere hiç destek yok... ama yurtdışından gelen hammaddeler ile üretilen kimyasal gübrenin bile kdv si %1 yuhh ayıp yazık günah ya...

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın