Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Organik tarımın üretimdeki payı artıyor

org_tarim_destekler.jpgOrganik ürünlere son yıllarda hem yurt içinde hem de yurt dışında talebin artması sonucu, organik tarımın üretimdeki payının artmaya başladı.  1985'te 8 ürünle başlayan organik tarım çalışmaları, günümüzde talebin artması sonucu ürün portföyünü 200 çeşide kadar genişletti.

Türkiye'de organik tarım çalışması yapan küçük ve parçalı tarım işletmelerin sayısı artarken, ilgili kuruluşlar, organik tarımda üretici örgütlenmesini teşvik edici uygulamalar yapıyor.

Üreticilerin giderek daha büyük oranlarda organik tarıma yöneldiği belirlenirken, sadece 2007 yılında 5 bin 723 üretici, 38 bin 924 hektar alanda organik tarım uygulamasına geçiş sürecinde yer aldı. Aynı yıl 10 bin 553 üretici, 431 bin 203 ton organik ürün elde etti.

Organik tarımdaki gelişmelere paralel olarak 2007-2013 yıllarını kapsayan, 9. Kalkınma Planı'nda, organik tarım alanının toplam tarım alanı içerisindeki oranının yüzde 3'e çıkarılması hedefleniyor.

Dünyada, 1930'lardan bu yana uygulanan organik tarım modelinin temellerini atan ülkeler arasında Danimarka, İngiltere ve İsviçre yer alıyor. ABD, Kanada, Avustralya, Japonya ve AB ülkeleri gibi gelişmiş ülkelerde organik tarım ürünlerini tercih edenlerin sayısı sürekli artıyor.

Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmıyor.

Organik üretim yapılacak arazinin, ana yollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yer altı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekiyor.

Günümüzde tahıl ürünleri, sebze ve meyvelerin yanı sıra kozmetik sanayi, giyim, temizlik maddesi, takılar, yatak, yastık ve çarşaf benzeri yatak odası eşyalarının organik versiyonları da firmalar tarafından vatandaşların kullanımına sunuluyor.

Kaynak: Anadolu Haber Ajansı

Yorumlar (1)

  • sadece organik tarım üreticisine destek veriyolar... aslında organik tarıma girdi sağlıyan şirketlerinde desteklenmesi durumunda organik tarıma girdiler azalacağını düşünüyorum...

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın