Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tohumda İsrail efsanesi bitti

tohumculukta israil efsanesi sona erdiTürk firmaların ürettiği tohumlar, önemli bir ihracat kapısına dönüşüyor. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği, (TSÜAB) tohum sektöründeki gelişmeleri göstermek amacıyla May Agro firmasında bir toplantı organize etti. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in de katıldığı toplantıda iş kolundaki gelişmeler tartışıldı.

 

Türkiye'de tohumculuk sektörü üzerine bazı efsaneler ve kısır döngüler oluşturulduğunu belirten Bakan Mehdi Eker, tohum üreticilerine olmak üzere araştırmacılara, sanayicilerine, Türk çiftçisine haksızlık yapıldığını kaydetti. Eker, sektöre yönelik yanlış bilgi ve efsaneler olduğunu belirterek, Türk tohumculuğunda son sekiz yılda önemli ilerlemeler olduğunu söyledi. İhracatın ithalattan hızlı arttığını dile getiren Eker, sektöre yönelik rakam ve sayıların çarpıtıldığını kaydetti.

Eker, "Türkiye ithalat yapıyor', 'Zehirli tohum yiyoruz' gibi sözler söyleniyor. Rakamlarla Türkiye dışa bağımlıymış gibi bir hava veriliyor." eleştirisinde bulundu. Türkiye'nin İsrail'den yaptığı tarımsal ürün ithalatının, toplam ithalatın yüzde 6'sı olduğunu vurgulayan Bakan Eker, Türkiye'nin 2009'da bu ülkeye 141 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ettiğini ifade etti. İhracat içerisinde tohum da bulunduğunun altını çizen Eker, İsrail'den 27 milyon dolarlık ithalat yapıldığını bildirdi. Bakan Eker, 10 milyon kişiye tohumda yanlış bilinenlerin anlatıldığı broşür gönderildiğini kaydetti.

İddiaların sektöre zarar verdiğinin altını çizen Eker, hükümet olarak desteklerinin devam edeceğini söyledi. "Böyle bir ülke var mı dünyada, ben sadece satarak hiç kimseden bir şey almam. Dünyada böyle bir ülke yok. Tüm ülkeler serbest ekonomi, ticaretin yapıldığı ülkelerde bu ticaret yapılıyor. Önemli olan husus, bir ülkenin potansiyelinin geliştirilmesi, artırılmasıdır, çağın teknolojilerinin kullanılabilmesidir ve Türkiye bunu yapıyor. Diğer sektörlerde olduğu gibi tohumculuk sektöründe de bunu yapıyor." diye konuşan Eker, Türkiye'nin açık alanda üretiminde kendi tohumlarını kullandığını ifade etti.

'DÜNYA, TARIMDA 40 YILDA 4 DEVRİM YAPTI'

Türkiye'de 1960'lı yıllarda tohumculuk kanunu çıktığını ifade eden Eker, bu zamana kadar bu kanunda bir değişiklik yapılmadığını söyledi. Dünyanın, 40 yılda tarım alanında 4 devrim yaptığına dikkat çeken Eker, şöyle devam etti:

"Türkiye, 63 tarihli kanunla yapılan tarifle ve orada belirtilen kavramlarla bu sektörü yönlendirmeye çalıştı. Böyle bir durumda siz dünyadaki gelişmeyi elbette ki takip edemezsiniz. 2002'de biz hükümete geldiğimizde Türkiye 145 bin ton tohum üretiyordu. Bunu, özellikle Türkiye'nin tohumda dışa bağımlı olduğunu, gelişme kaydetmediğini söyleyenlere ifade ediyorum. Son 8 yılda arpada yüzde 6'lık bir gelişme sağlandı. Mısırda yüzde 82, ayçiçeğinde yüzde 103, sebze tohumlarında yüzde 121 oranında artış sağladı. Bunlar çok önemli gelişmeler. Türkiye, bundan 8 yıl önce bin 200 ton sebze üretirken şimdi 2 bin 750 ton üretiyor. Keşke bu kanunu Türkiye 20 yıl önce çıkarsaydı. Yerli tohum endüstrisi Türkiye'de 20 yıl kaybetti. Bugün bize muhalefet edenler aslında Türkiye'nin gelişmesine, büyümesine, bu tip projeleri kullanabilme kabiliyetine muhalefet ediyorlar." şeklinde konuştu.

TSÜAB Başkanı İlhami Aygun de toplatıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 5 yıl öncesine kadar yoğun olarak tohum ithal ettiğini belirterek,"5 yıl öncesine kadar İsrail efsanesi vardı. Bizler bakanlığın da desteğiyle bu efsaneyi yok ettik" dedi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar (1)

Yorum yapmak için oturum açın