Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Kriz Tarımdaki İstihdamı Artırtırdı

(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kriz Döneminde İş Bulamayacağını Düşünen Kişilerin Tarım Sektöründen Çıkmakta Daha İhtiyatlı Davrandığını Belirtirken, "Şehirlerde İş Bulamayan Pek Çok İnsan da Tekrar Tarım Sektörüne Yöneliyor." İfadesini Kullandı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kriz döneminde iş bulamayacağını düşünen kişilerin tarım sektöründen çıkmakta daha ihtiyatlı davrandığını belirtirken, "Şehirlerde iş bulamayan pek çok insan da tekrar tarım sektörüne yöneliyor." ifadesini kullandı.
Şemsi Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, tarım sektörünün istihdam içindeki payının 2000'li yıllardan itibaren azalma eğiliminde olduğunu, 2002 yılında yüzde 34,9 olan tarımın istihdamdaki payının 2008 yılında yüzde 23,7'ye gerilediğini bildirdi. Azalan istihdam oranının kriz sebebiyle 2008 yılındaki durağanlığını yitirdiğini, 2009 yılında tekrar yükselme eğilimine girdiğini, yıl sonu verilerine de yüzde 24,4 olarak yansıdığını aktardı. Bayraktar, "Kriz döneminde iş bulamayacağını düşünen kişiler, tarım sektöründen çıkmakta daha ihtiyatlı davranarak kendilerini emniyete aldı. Şehirlerde iş bulamayan pek çok insan da tekrar tarım sektörüne yöneldi." değerlendirmesinde bulundu.

Son açıklanan 2010 yılı Eylül ayı verilerinde ise tarım sektörünün toplam istihdam içerisindeki payının yüzde 26,6 olduğunun altını çizen TZOB Başkanı, tarım sektörünün Türkiye için halen önemli bir istihdam deposu olduğuna işaret etti.

Şemsi Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumunun son açıkladığı ağustos, eylül, ekim aylarını kapsayan Hanehalkı İşgücü Araştırması eylül dönemi sonuçlarına göre, 2010 Eylül döneminde tarım sektöründe çalışan sayısının 261 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısının ise 692 bin kişi arttığını duyurdu. Eylül 2009 döneminde tarım sektöründe 5 milyon 738 bin kişi istihdam edilirken, Eylül 2010 döneminde 0,5 puanlık artışla 5 milyon 999 bin kişi olarak tespit edildiğini açıkladı.

Başkan Bayraktar, Eylül 2010 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 26,6'sı tarım, yüzde 19,5'i sanayi, yüzde 6,6'sı inşaat, yüzde 47,7'si ise hizmetler sektörün olduğunu, önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payının 0,5 puan, sanayi sektörünün payının 0,6 puan, inşaat sektörünün payının ise 0,2 puan arttığı, buna karşılık hizmetler sektörünün payının 0,9 puan azaldığını ifade etti.

Hizmet sektöründen ayrılan insanların yarıya yakın bölümü tarım sektörüne sığındığını vurgulayan Bayraktar, kriz dönemlerindeki tarım sektörünün istihdam oranının artmasının en önemli sebebinin, insanların tarımı daha güvenli bir sektör olarak görmelerinden kaynaklandığına dikkat çekti. Şehirlerde işsiz ve gelirsiz kalan bir kısım insanların tarımdaki şartlar iyi olmasa da, karınlarını doyurabilmek için tarıma sığındığını savundu.

Kaynak: Haberler.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın