Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Üreticiler tarlasını kendi ilaçlayamayacak

pulverresim1.jpgTarım ilacına reçete ile satış zorunluğu getirilmeye hazırlanılırken, ilaç uygulayıcıları için de yeni şartlar belirleniyor. Çitçi, artık ilacı tarlasına kendi atamayacak. Kendi tarlasını ilaçlamak isteyen çiftçinin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın bu amaçla düzenlediği eğitimlere katılarak, izin alması gerekecek.

Edinilen bilgiye göre, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, tarım ilaçlarına reçete ile satış zorunluluğu getiren yönetmelik taslağını görüşe açarken, tarım ilacının doğru uygulanmasını sağlamak üzere, kullanıcılara yönelik nitelik ve şartları belirleyen yeni bir yönetmelik taslağı hazırladı. Taslağa göre, tarımsal iaçları ziraat mühendisleri, ziraat teknikerleri, ziraat teknisyenleri, uygulamayı profesyonel/ticari olarak yapmak isteyen kişiler ve kuruluşlar, kendi arazisinde uygulama yapacak kişiler ve kuruluşlar ile danışmanlar ve danışmanlık şirketleri uygulayabilecek. Ancak, uygulama yapacak kişilerin, gerekli belgelerle bakanlığa başvurarak, bu amaçla bakanlık tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılıp sertifika alması, ardından da izin alması gerekiyor.
İzin için başvuru sırasında, eğitim sertifikası yanında, ilaç uygulamasında kullanılacak alet-makinelerin sayısı, özelliklerini gösterir belge, varsa ekip sayısı ve ekip elemanlarının nitelikleri hakkında belge de istenecek.

Ayrıca, "bakanlığın tavsiye ve direktiflerine uyacağına, bakanlıkça ruhsatlandırılmış ilaçları tavsiyesine uygun olarak kullanacağına, ruhsatsız, tavsiye dışı ürün kullanmayacağına" dair taahhütname alınacak. Uygulamacılar, her ne suretle olursa olsun ruhsatsız, tavsiye dışı ilaçları kullanamayacak.

Kaynak:Referansgazetesi.com

Yorumlar (3)

  • en iyisi ama ne kadar güvenilir olur. ;)

    0 Beğen
  • iyi olur ,ama ne kadar uygulanabilir olduğu tartışılr

    0 Beğen
  • bnce cok ıyı olur en azından bızım gıbı zıraatcıler için yenı iş imkanı sonuçta..

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın