Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Üretici destekleme prim ödemelerine ilişkin esaslar belirlendi

tarim-destek.jpg2008 yılı ürünü kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreterek satışını yapan üreticilere destekleme primi ödenmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının, söz konusu ürünlerin üreticilerine destekleme primi ödenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı (ham rafinajlık veya natürel) üreticileri ve bu ürünlerin tohumluk üretici kuruluşları ile sözleşmeli üretim yapan üreticiler prim ödemelerinden yararlanacak.

2008 yılı ürünü kütlü pamuk için kilogram başına 30 YKr (sertifikalı 36 YKr), yağlık ayçiçeği için 21 YKr, soya fasulyesi için 23 YKr (sertifikalı 27,5 YKr), kanola için 23 YKr, dane mısır için 4 YKr, aspir için 23 YKr ve zeytinyağı için yine kilogram başına 21 YKr destekleme primi ödenecek.

Sertifikalı tohumluk kullanmak suretiyle kütlü pamuk/soya fasulyesi üretimi yapan ve bu durumu belgelendiren üreticilere, ürüne verilecek prim miktarının yüzde 20'si oranında fazla ödeme yapılacak.

Önceki yıllara ait destekleme primi ödemeleri için haklarında destekleme primi ödemelerinden 5 yıl süreyle yararlandırılmamaları yönünde karar alınan üreticilerin başvuruları, taahhütnameyle kabul edilecek.

Prim uygulamalarından, 2008 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olmayanlar, ÇKS'de kayıtlı olduğu yer dışında başka yerde prime müracaat edenler, 2008 yılı ÇKS'de kayıtlı olmayan arazilerinde prime esas ürünleri üretenler, ara ziraati olarak üretim yapan üreticiler ve rafine edilmiş zeytinyağı üretenler yararlanamayacak.

Kaynak: Dunyagazetesi.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın