Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Özel Ağaçlandırma Yapacaklara Ücretsiz Saha Tahsisi Yapılıyor

agac.jpgGümüşhane İl Çevre ve Orman Müdürü Hayrettin Yıldırım, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın özel orman oluşturmak isteyenlere proje ve kredi imkanı sağladığını belirterek, bu kredi imkanlarından faydalanmak isteyenlerin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne başvurmaları gerektiğini söyledi.

Yıldırım, "Özel ağaçlandırma çalışmaları, hem çok önemli bir gelir kaynağı hem de tabii ormanların korunmasının en etkili yoludur. Özel ağaçlandırma yapacaklara, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca ücretsiz saha tahsisi yapılıyor ve bu süre, dikilen türlerin idari müddetine göre belirleniyor. Ormanlık alanlarda sahaya dikilen fidanların arasına yem bitkileri de ekilebilir" dedi.

Ormanların gerek çevresel, gerekse ekonomik etkileri nedeniyle dünya için vazgeçilmez doğal kaynak olduğunu belirten Yıldırım, "Bu kaynağın, bütün insanlarımızın katkılarıyla yönetilmesi ve geliştirilmesi, ormanların sürdürülebilirliği ve güvenliği açısından oldukça önemlidir. Çevre ve Orman Bakanlığı, özel ağaçlandırma çalışmalarını artırmak için devlet ormancılığından millet ormancılığına geçişi temel felsefe olarak kabul etti. Bu yoldaki en büyük adımlardan biri de özel ağaçlandırmanın teşvik edilmesi olmuştur" dedi.

Müdür Yıldırım, özel ağaçlandırmanın köy tüzel kişilikleri, belediyeler, tarımsal kalkınma kooperatifleri, dernekler, vakıflar, şirketler ve diğer gerçek ve tüzel kişiler tarafından çam, sedir, kayın, ceviz, kestane, antepfıstığı gibi odunsu orman ürünü veren bitki türleriyle yapılabileceğini kaydederek, "Özel ağaçlandırma çalışmaları, hem çok önemli bir gelir kaynağı hem de tabii ormanların korunmasının en etkili yoludur. Özel ağaçlandırma yapacaklara, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca ücretsiz saha tahsisi yapılıyor ve bu süre, dikilen türlerin idari müddetine göre belirleniyor. Ormanlık alanlarda sahaya dikilen fidanların arasına yem bitkileri de ekilebilir. Ayrıca ilimizdeki bu alanlara ceviz dikilmesi durumunda vatandaşlarımız daha fazla gelir elde edebileceklerdir. Yeni düzenlemeye göre ağaçlandırma yapacak özel ve tüzel kişilere ücretsiz proje ve ayrıca kredi tahsisi yapılıyor. Köy tüzel kişilerine verilen kredilerin faizsizdir ve kredilerin geri ödenmesinde ise çok büyük kolaylıklar sağlanıyor" şeklinde konuştu.

Başvuruların orman alanlarında ve sahipli arazilerde Çevre ve Orman İl Müdürlüğü veya Orman Bölge Müdürlüğü'ne, talep edilen sahaya ait krokinin dilekçeye eklenerek yapılacağını belirten Yıldırım, geniş bilgi edinmek isteyen şahıs ve kuruluşların gerekli bilgileri Çevre ve Orman İl Müdürlüğü veya Orman Bölge Müdürlüğü'nden alabileceklerini sözlerine ekledi.

http://www.haberler.com/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın