Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

"Ödenen destekler yetersiz kalıyor"

bayraktar.jpgBayraktar, Türkiye'de hektar başına 83 kilogram gübre kullanıldığını ve ihtiyacın yarısı kadar kullanıldığını belirtti.

ANKARA -  , "Artan maliyetler karşısında ödenen destekler yetersiz kalıyor" diyerek, ödenecek desteklerin, üretimde kullanılan mazot ve gübrenin en az yarısını karşılayacak düzeyde olması gerektiğini belirtti.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de hektar başına 83 kilogram gübre kullanıldığını, bu miktarın, Yunanistan'da 154,5 kilogram, Fransa'da 226,4 kilogram ve İngiltere'de 337,8 kilogram olduğunu belirtti. Gübrenin bitkisel üretimde yüzde 40 üretimi artırıcı etkisi olduğunu, Türkiye'de halen ihtiyaç duyulanın yarısı kadar gübre kullanıldığını ifade eden Bayraktar, yeterince gübre kullanmamaktan dolayı yaklaşık 13 milyar YTL'lik bir üretim kaybı yaşandığını kaydetti. Bayraktar, son bir yılda gübrede meydana gelen fiyat artışlarının çiftçileri gübre kullanamaz hale getirdiğini, nitekim 2007 yılındaki gübre kullanımının 2006 yılına göre yüzde 4 azaldığını belirtti. Bayraktar, gübre fiyatlarındaki olağanüstü artışların çiftçilere ve tarımsal üretime zarar verdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Fiyatları bir yılda yüzde 180 artan bir girdiyi çiftçi nasıl kullanacak ve bu maliyet artışıyla ürettiği ürünü hangi fiyatla, nasıl satacak? Kullanılmayan, gübre, üretim ve verimde azalmak demektir. Gübre fiyatlarında yaşanan artışın yanı sıra üretimde kullanılan temel girdilerden biri olan mazotta da geçen yıla göre yüzde 40 oranında artış gerçekleşti. 2008 yılında artan gübre ve mazot fiyatları 2007 yılına göre mısır maliyetinin yüzde 20, buğday maliyetinin yüzde 27 oranında artmasına sebep olmuştur. Artan maliyetler karşısında ödenen destekler yetersiz kalmaktadır."

Bayraktar, verilen desteğin amacına ulaşması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi için çiftçinin kullandığı mazotta ÖTV ve KDV istisnası getirilmesi gerektiğini ifade ederek, kısa vadede ise 2008 yılı için ödenecek desteğin, üretim aşamasında kullanılan mazot ve gübrenin en az yarısını karşılayacak düzeyde olması gerektiğini belirtti.

Öte yandan, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Yönetim Kurulu üyeleri Antalya'daki yangın bölgesinde zarar görenler için yardım kampanyası başlattır. Bayraktar, yangın bölgesinde zarar gören üreticilerin, Bağ-Kur'a, Ziraat Bankası'na, Tarım Kredi kooperatiflerine borçlarının 1 yıl ertelenmesi gerektiğini kaydetti.

 

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın