Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

İnekler neden kuzeye dönüyor?

inek_kuzey.jpgBilimadamları büyükbaş hayvanların hangi kıtada olursa olsunlar, otlarken ya da dinlenirken bedenlerini kuzey-güney yönünde hizaladıklarını tespit etti.

Bilim adamlarının, dünya genelindeki binlerce büyükbaş hayvanın uydu görüntüleri üzerinden yaptıkları araştırma, bu hayvanların kuzey ve güney yönlerini bir şekilde bulduklarını ortaya koydu.

Alman ve Çek araştırmacılar, büyükbaş hayvanların büyük bölümünün, hangi kıtada olurlarsa olsunlar, otlarken ya da dinlenirken bedenlerini kuzey-güney yönünde hizaladıklarını tespit etti.

Araştırmayı yöneten, Almanya'daki Duisburg-Essen Üniversitesi biyoloji fakültesinden Hynek Burda ve Sabine Begall, Dünya'nın manyetik alanının, hayvanların bu pozisyonu almalarında etkili olabileceğini kaydetti.

Hayvanların manyetik alanları nasıl ve neden hizaladıkları konusunda yeni araştırmalar yapılması gerektiğini belirten Begall, "Tabii ki bu durumda, insanların da böyle kendiliğinden davranışlar gösterip göstermediği sorusu da yanıt bekliyor" diye konuştu.

Araştırma kapsamında incelenen yaklaşık 9 bin büyükbaş hayvanın yüzde 60-70 arasındaki miktarının, kuzey-güney pozisyonu aldığı, bunun da oldukça yüksek bir oran olduğu kaydedildi.

Uzmanlar, dikkate alınması gereken başka bir etkenin de, ineklerin "rahat etme istekleri" olabileceğini belirtiyor. Vücut sıcaklıkları 34 derece olan kalın derili bu hayvanların, sıcaktan hoşlanmadıkları ve serinlemek amacıyla kuzey-güney yönünde pozisyon alıyor olabilecekleri ileri sürülüyor.

Araştırma ekibi de, çok rüzgarlı havalarda hayvanların yüzlerini rüzgara çevirdiklerini, soğukta ise güneşe döndüklerini doğruluyor.

Kuzey Carolina Üniversitesi Biyoloji Bölümünden Kenneth J. Lohmann, bunun sürpriz bir keşif olduğunu, daha önce böyle büyük hayvanlarda bu tip bir eğilim gözlenmediğini kaydetti. Ancak Lohmann, bu hayvanların manyetik algılarının olduğunun kesinleşmesi için deneysel manipülasyon yapılarak bunun doğrulanması gerektiğini de ekledi.

Bal arıları, termitler ve bazı kuşlarda da manyetik alan hassasiyeti görülüyor. Memeli hayvanların ise hareketlerini manyetik alanlara göre yönlendirip yönlendirmedikleri henüz kesin olarak bilinmiyor.

Kaynak:Haber7.com

Yorumlar (4)

  • İlginç bir sonuç bu güne kadar hiç böle bişey duymamıştım.
    Bu aralar bilim adamları ineklerle baya ilgilenmeye başladı herhalde. Önce sığır sırtına metan deposu, sonra uzaktan kumandalı inek derken....

    0 Beğen
  • evt ineklerle fazla uğraşmaya başladılar hem ne komik ABD nin yayadığı onca kirlilik ki bunun içinde radyoaktif maddelerde var nükleer enerji santralleri vs. duruken millet aklını ineklerle bozmuş..

    0 Beğen
  • İnsanlığın fayda görebileceği her olaydan haberdar olmak bize aceba umut vermiyor mu?İnekler yönlerini kuzeye çevirmişler.Pek birşey ifade etmesede belki ilerde arıların kaybolan nufusları üzerinde yeni bir bilgiye yol açacaklar.Ama her olaya sadece sloganvari yaklaşıp sadece şikayet etmek kimseye vede ülkemize hiçbir fayda sağlamayacaktır.Genç zirtaatcılar bilimi takip etmeli ve daima yenilenmelidir.Yoksa amarika şu olmuş bu olmuş,neyi değiştirir...

    0 Beğen
  • bana gore her bılgı bıze umut verıyor ve vermelı de zaten ..bı denge ıcındeyız eger onların neden kuzeye yoneldıklerının cvbı bulunursa bunun sonucu olarak bı cok seyde bulunacaktır bnce cunku hersey bırbırıne baglı..

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın