Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çukurova Üniversitesi, kahverengi pamuk üretti

renklipamuk.jpg Üniversitenin Pamuk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oktay Gençer, renkli pamuktan üretilen ipin de renkli olacağını ve böylece boya maliyetinin ortadan kalkacağını söyledi. Renkli pamuk üretiminin çevre kirliliğini de önleyeceğini belirtirken, ürünün kimyasal boyaların aksine sağlığa zarar vermediğini aktardı.

Adana Ticaret Borsası’nda (ATB) yapılan açık artırmayla, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Pamuk Araştırma Merkezi tarafından üretilen kahverengi pamukla, Karataş’ın Bahçe beldesinde üretilen 100 kilo kütlü pamuk, kilosu 15 YTL’den satıldı.

Merkezi Müdürü Prof. Dr. Oktay Gençer ise, Çukurova’da pamuk ekim alanlarının azalmasına rağmen, kalitesini artırmaya yönelik yaptıkları çalışmaların sürdüğünü söyledi. Merkezde yaptıkları araştırmalar sayesinde, doğal olarak yetişen kahverengi ve yeşil pamuk türlerini geliştirmeyi başardıklarını anlatan Gençer, “Genetik bankamızda kahverengi ve yeşil pamuk tohumları mevcut, talep olursa üretime geçilir” dedi. Renkli pamuk çalışmalarının organik tarım çalışmasının bir parçası olduğunu ifade eden Gençer, şunları kaydetti: “Pamuğun doğada çok renkli olan lifleri var. Bunların beyazı üzerinde yıllardır çalışılmış, verimi ve kalitesi yükseltilerek, bütün dünyada tarımı yapılabilen pamuklar beyaz hale getirilmiş. Daha sonra boya sanayi buna ham madde geliştirmiş ve maliyetler artmış. Son zamanlarda organik tarımla beraber özellikle pamukta liflerin renkli olması için yoğun çaba var. Bu sağlandığı zaman iplik renkli olacak, boya sanayi ortadan kalkacak. Türkiye’de bu yönde 15-20 yıldır çalışmalar var. Öncülüğünü de merkezimiz gerçekleştirdi. Başarıyı yakaladık, ancak çeşidi kullanacak fabrikaya, üretimi yapacak üreticiye ihtiyacımız var.”

Yorumlar (1)

  • arklar deve tüyü dediğimiz renk olarak geçiyor bunu ilk olarak k.maraş sütçü imam üni yanlışım varsa düzeltin ama burası bulmuştur daha çok keten rengini veriyor yani

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın