Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çiftçilere borç erteleme müjdesi

eker_5.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin borçlarının faizsiz olarak 1 yıl erteleneceğini açıkladı. TRT'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Eker, ekonomi yönetimin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 9 ilde yaşanan kuraklık için öngördüğü tedbirler hakkında bilgi verdi

Mehdi Eker, birkaç aydır, genel olarak Türkiye'deki yağış oranlarını izlediklerini belirterek, şu ana kadar il ve ilçe düzeyinde kuraklığın etkilerini tespit ettiklerini söyledi.

Çiftçi bazında hasar tespitinin tamamlanmasının ardından, destekleme tedbirlerinin devreye sokulacağını ifade eden Eker, ''Çiftçi bazında hasar tespit çalışması tamamlandığı zaman, kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize tohumluk desteği ödeyeceğiz. Bir de borçlarını faizsiz olarak bir yıl süreyle erteleyeceğiz. Ekonomi yönetimi dün yapılan toplantıda bu kararı aldı'' dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, kuraklıktan zarar gören çiftçilere tohumluk desteği ödeyeceklerini belirtti.

TRT'de katıldığı programda soruları yanıtlayan Eker, ekonomi yönetimin, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 9 ilde yaşanan kuraklık için öngördüğü tedbirler hakkında bilgi verdi.

Mehdi Eker, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin zararlarının tespit edilmesinden sonra destekleme tedbirlerini devreye sokulacağını söyledi. Eker, ''Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimize tohumluk desteği ödeyeceğiz. Bir de borçlarını faizsiz olarak 1 yıl süreyle erteleyeceğiz. Ekonomi yönetimi dün yapılan toplantıda bu kararı aldı'' dedi.

Bakan Eker, çiftçilerin yaşadığı sıkıntıyı yakından bildiklerini belirterek, yapılacak destekler konusunda il sınırlaması yapmadıklarını ancak, coğrafi verilerin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile buraya sınır bazı illerde kuraklığın etkili olacağını kendilerine gösterdiğini ve radikal bazı tedbirlerin devreye sokulması gerektiğini ifade etti.

Bu çerçevede Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Konya Ovası'nın su ile buluşturulmasının önemine işaret eden Eker, işsizlik fonu ile özelleştirme gelirlerinden sulama projelerine kaynak aktarılacağını, böylece kuraklık nedeniyle yaşanılan sıkıntıların bertaraf edileceğini bildirdi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kuraklığın Türkiye'deki genel üretimi etkilemeyeceğine de dikkati çeken Eker, öteki bölgelerde genel bir rekolte artışının söz konusu olduğunu söyledi.

-RİSKLİ İLLERE 250 BİN TON İLAÇ-

Son günlerde artan kene vakaları konusunda alınan tedbirleri de anlatan Mehdi Eker, birimler arası koordinasyonun önemini vurgulayarak, bu amaçla geçen yıldan beri Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında kene ile mücadele konusunda işbirliği yapıldığını bildirdi.

Eker, kene konusunda riskli görülen 36 ile 250 bin ton ilaç dağıtıldığını, meralara çıkan hayvanlarla, barınakların ilaçlanmasına başlandığını belirtti. Eker, ''Vatandaşlarımız, meralara giderken dikkat etmeli, özellikle açık renk giysi kullanmalı. Bu giysiler kenelerin insanlara gelmesini engellemez ama fark edilmelerini sağlar'' dedi.

-KEN-KOV ADLI İLAÇ-

Ken-Kov adlı ilacın sivrisinek kovucu ilaçlar benzeri bir sıvı olduğunu anlatan Mehdi Eker, Ken-Kov sürüldüğünde kenenin insana gelmediğini, özellikle arazide çalışanların bunu rahatça kullanabileceğini söyledi.

Eker, Ken-Kov'un Avrupa ve Amerika'da da yaygın kullanıldığını, özellikle Amerikan askerlerinin arazide çok kullandığı bir ilaç olduğunu kaydetti.

Kaynak:http://www.zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın