Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Çiftçi borcunu ödeyemiyor

bayraktar.jpgTZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, `2008 yılında hızla artan girdi fiyatları, iki yıldır yaşanan kuraklık, küresel ekonomik kriz sebebiyle tarım ürünleri ihracatında ve ürün fiyatlarındaki gerileme karşısında çiftçilerimiz kredi borçlarını ödeyemez hale gelmiştir` dedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, `2008 yılında hızla artan girdi fiyatları, iki yıldır yaşanan kuraklık, küresel ekonomik kriz sebebiyle tarım ürünleri ihracatında ve ürün fiyatlarındaki gerileme karşısında çiftçilerimiz kredi borçlarını ödeyemez hale gelmiştir. Son aylarda belirtilen bu sebepler yüzünden borcunu ödeyemeyen çiftçilerimiz icraya verilerek tarlaları satışa çıkarılmaktadır` dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar yaptığı açıklamada, borcunu ödeyemeyen çiftçilerin kredilerinin yenilenmediğini kaydederek, `Yenileyenler de genellikle çok borçlu olduğundan yatırım ve üretimde kullanmak için değil, sadece borç kapatmak için kredi kullanmaktadırlar` diye konuştu.

Bayraktar, kriz nedeniyle çeşitli sektörlere destek verilirken, tarımın göz ardı edilmesi sonucunda çiftçilerin kendi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatifleri ve Bankalar tarafından icraya verildiğini dile getirdi.

Bu yılın ilk ayından itibaren icralık durumların ve tarla satışlarının hızla artmasının beklendiğini kaydeden Bayraktar, `Çiftçilerimiz, borçlarını ödemek ve tarımsal üretime devam etmek istemektedirler. Ülke nüfusunun yaklaşık üçte birini oluşturan tarım kesiminde önümüzdeki aylarda sosyal bir patlama yaşanmaması için Bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerince başlatılan icra işlemlerinin durdurulması gerekmektedir. Ayrıca, Çiftçilerimizin Ziraat Bankası, tarım Kredi Kooperatifleri ve özel bankalara olan tarımsal kredi borçları faizsiz olarak 3 yıl süre ile ertelenmeli ve KOBİ`ler gibi sıfır faizli kredi kullanabilme imkanı getirilmelidir` diye konuştu.

Bayraktar ayrıca elektrik borcunu ödeyemeyen üreticilerinde zor durumda olduğunu vurguladı.

Kaynak: Haberx.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın