Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Zirai üretimde kaos

zirai_uretim_kaos.jpgTarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın sebze meyvelerdeki ''zirai ilaç kalıntısı''nı gidermeye yönelik reçete uygulaması sancılı başladı. Bakanlığın yönetmeliğine göre bayiler ve zirai danışmanlar reçete yazamıyor. Reçete yazmaya yetkili olan Tarım il ve ilçe müdürlüklerindeki personelin sayısıysa son derece yetersiz.

Kriz ortamında kalıntı sorunu nedeniyle ceza yiyen ihracatçılar isyan ederken, Bakanlığın reçete uygulamasına yönelik düzeltmeler yapılması isteniyor.

Antalyalı ihracatçılar üretimden kaynaklanan zirai ilaç kalıntısı nedeniyle ceza yerken, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın kalıntı sorununun çözümüne yönelik başlattığı reçete uygulaması sınıfta kaldı. Reçete yazma yetkisinin kimde olduğuna yönelik tartışmalar sürüyor. Ziraat mühendisleri Odası Başkanı Vahap Tuncer, 4 yıllık üniversite mezunu olan bir ziraat mühendisinin reçete yazabilmek için bakanlık tarafından açılan 2-3 saatlik bire ğitimi bitirmek zorunra olmasına anlam veremiyor.

Antalya'da 5 bine yakın Zirai danışman hizmet verirken reçete yazma yetkisi bulunan Tarım İl ve İlçe müdürlüklerindeki personelin sayısının yetersiz olmasıysa üreticiyi zor durumda bırakıyor.
Bakanlığın sektörü çok fazla sık boğaz etmeren konuya bir çözüm üretmesi gerektiğini belirten Oda Başkanı Tuncer, aksi halde zirai üretimin durma noktasına gelebileceğini belirtti.

Kaynak: http://www.kanalvip.com.tr

Yorumlar (5)

  • Tarım Bakanlığının ne yapmak istediğini bir türlü anlayamıyoruz.bir zamanlar ziraat mühendisliği mesleğinin teminatı olarak görünen tarım bakanlığı, bugün politikası tamamen değişmiş ve sanki ziraat mühendislerine karsı olusturulmus bir cephe duruşundan ibarettir.ayrıca bakanlık yaptığı bu uygulamalarla sadece mühendislerin değil ziraat ile uğrasan her kesimin canını acıtmaktadır.unutulmamalıdır ki tarım politikası ülke ekonomisinde ve istihdam da cok önemli bir yer tutar ve bu asla yadsınamaz.yaptğı bu yanlış uygulamalar dolayısıyla bakanlığı siddetle kınıyorum...

    0 Beğen
  • Eğer konu güven duymamaksa eğitim sistemimize bu kadar güvensizlerse bence bizi zorda bırakmak yerine eğitime düzenleme getirsinler. 4 yıl boşuna okunmuyor. yok eğer bir çıkar söz konusuysa durup bir düşünmek lazım. Bu ülke tarım ülkesi olmaktan çıkarılmamalıdır. Dünya kıtlık makina endüstrisi sebebiyle olmayacak gıda ve su nedeniyle olacak.

    0 Beğen
  • Bakanlığın bu uygulaması ile bir çok tarım il ve ilçe kalkınacak gibi duruyo tabi kurumlar değil kişiler kalkınacak gibi. bakanlık ilk önce zirai ilaç bayiliğini herkesin açmaması konusunda bir girişimde bulundu daha sonra sınava tabi olan ve geçen ziraat müh. leri açabilir dedi. bitki koruma mezunları açıcak dendi ne olduğu hala meçhul. bu reçete yazma işine gelinirse emin olun ki özel kurumlar veya kişiler bu işi tarım ve köy işleri bakanlıklarından daha iyi yapacaktır. öyle işe sabah 8:30 da gelip öğlen 11:30 da çıkıp 13:30 da geri dönüp 16:30 da mesainin bitmesi ile bu kadar çok işe yetişmek mümkün olmaz gibime geliyor. hiç kimse üstüne alınmasın ama tarım özel sektör sayesinde ayakta durmakta. herkese kolay gelsin.

    0 Beğen
  • hocam nedir bu yaaaaaaaaaaaaaaaaa >:( >:( >:(

    0 Beğen
  • bencede bu rece olayı saçmalık,ilce tarımdaki teknikerler ve teknisyenler rece yazarken.4 yıllık üni okumuş ve artı ilaç bayısi açmak için sınava tabi tutulmuş mühendis recete yazamıyorrrr...ozaman bende derimki boşuna 4 yıl okundu >:(
    üzgünümmmmmmm

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın