Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Zeytinyağında hedef dünya pazarı

zeytinyagi5.jpgAğaç sayısına paralel olarak üretimin de arttığı zeytinyağında, yeni pazar arayışları sayesinde Çin'den Kanada'ya, ABD'den Fil Dişi Sahilleri'ne kadar 60'a yakın ülkeye ihracat gerçekleştirildiği bildirildi.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekonomik krizin etkisiyle çoğu sektörde gözlenen ihracat düşüşünün zeytinyağı sektöründe yaşanmadığını söyledi.

Son 5 yılda dikilen fidanlar sayesinde Türkiye zeytin ağacı varlığının 150 milyona ulaştığını anımsatan Tan, ''Şu an için ağaç sayısı bakımından İspanya, İtalya, Yunanistan ve Tunus'un ardından 5'İnci sıradayız. 5 yılda yaklaşık 35-40 milyon zeytin fidanı dikildi, önümüzdeki 5 yılda da aynı süreç devam ederse, dünya ikinciliğini yakalarız. Hedefimiz ise liderliği İspanya'dan almak'' dedi.

Son iki yılın ortalamasına göre Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin 115 bin ton civarında olduğunu bildiren Tan, geçen yılın aynı dönemine göre zeytinyağı ihracatındaki artış oranının küresel ekonomik krize rağmen yüzde 29, kutulu ihracat artışının ise yüzde 62 civarında gerçekleştiğini bildirdi.

Toplam ihracatta yüzde 25'lik bir düşüş görülse de bu düşüşün genelde dökme zeytinyağı ihracatından kaynaklandığını ifade eden Tan, şöyle konuştu:

''Biz dökme zeytinyağından ziyade üzerinde 'Made in Turkey' yazan markalı ambalajlı, kutulu ihracat peşindeyiz ve bunda da iyi bir yoldayız. Türk ihracatçısı artık kutulu ve ambalajlı ihracatı öğrendi. Çin'den, Kanada'ya ABD'den Fil Dişi Sahilleri'ne kadar ihracat yapıyoruz. İhracat rakamları da ülke sayısına paralel her geçen yıl artıyor.''

Tan, sektörün iyi bir ivme yakaladığını belirterek, Çin Halk Cumhuriyeti'ne gerçekleştirilen ihracatın 57 tondan 77 tona, Fil Dişi Sahilleri'ne yapılan ihracatın 120'den 498 tona, İsrail'e yapılan ihracatın 41'den 72 tona, Norveç'e yapılan ihracatın 51'den 90, Singapur'a yapılan ihracatın ise 26 tondan 51 tona ulaştığını bildirdi.

Tan, ayrıca ABD'ye ve Birleşik Arap Emirliklerine yapılan ihracatının da yüzde 100'e varan oranlarda artış gösterdiğini belirtirken, ilk kez girilen Lübnan, Maldiv Adaları, Makedonya gibi pazarlara da önemli oranda ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.

Dünyada zeytinyağına sürekli artan bir talep olduğunu anlatan Tan, diğer sektörlerde umduğunu bulamayan ihracatçıları ise zeytinyağı sektörüne davet etti. Özellikle Adana yöresinde dünya pazarlarını iyi bilen tekstil sektörü temsilcilerinin zeytinyağı pazarına girebileceğini öneren Tan, yeni aktörlerle sektörün umulandan daha iyi seviyeye gelebileceğini kaydetti.

-''ULUSLARARASI ZEYTİNYAĞI KONSEYİNE YENİDEN GİRMELİYİZ''-

Türkiye'nin merkezi Madrid'te bulunan Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nden hükümetin aldığı bir kararla 1998'de ayrıldığını anımsatan Tan, uluslararası pazarlarda daha iyi tanıtım ve imaj için konseye yeniden girme çabaları başlattıklarını bildirdi.

Türkiye'nin yokluğunda Suriye ve Tunus'un boşluğu doldurduğunu anlatan Tan, ''konseye girdikten sonra da, etkinliğimizi kısa sürede yeniden artırarak, söz sahibi olmalıyız'' dedi.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın