Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Yer kirazı (Physalis) çifçiyle buluştu

physalis.jpgMersin İline bağlı Silifke ilçesinde, iki dönümlük deneme parselinde üretimi yapılan yer kirazı, üreticilerimizin beğenisine sunuldu.

Akdeniz İhracatçı Birliğinin(AKİB) yaptığı yazılı açıklamaya göre, tarımsal üretime alternatif tatlar kazandırmak amacıyla Silifke'nin Kapızlı mevkisinde iki dönümlük deneme arazisinde, Orjini Güney Amerika olan yer kirazının (Physalis) deneme üretimi gerçekleştirildi.

AKİB'e ait olan örnek serada üretimi gerçekleştirilen yer kirazının üretim ve pazarlama koşulları,  Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in de katıldığı toplantıda çiftçiye tanıtıldı.. Tarım İl Müdürlüğünde görevli uzman  Kubilay Derin'in Akdeniz İhracatçı Birlikleri- Silifke Eğitim ve Dinlenme Tesislerinde yaptığı sunum ardından örnek serada inceleme yapıldı.

Dünyada 50 milyon dolarlık bir pastaya sahip olan ve kilosu 175 TL'ye ithal ediliyor.  Mısır Kraliçesi "Cleopatra'nın Hazinesi" olarak adlandırılan yerkirazı, dünyada lüks tüketim alanında en çok tercih edilen meyveler arasında yer alıyor. Sağlık açısından birçok özelliği bulunan kirazın Türkiye'deki satış fiyatı 175 TL. Yerli üretim halinde ise hedef iç pazarda kirazın fiyatını 25 TL'ye indirmek. Proje 4 ayda hayata geçirildi.

Yapılan açıklamaya göre, meyveleri taze olarak tüketilebilen ve  kullanım alanı da oldukça geniş olan yer kirazı(Physalis), aroması ve mayhoş tadı dolayısıyla pastacılıkta, sos ve marmelat yapımında, meyve salatalarında ve tatlılarda kullanılıyor. C, B1, B2, B3, karoten vitamin ve mineralleri açısından zengin bir meyve olan yer kirazı, 100 gramında yüzde 6 şeker ihtiva ediyor. Yer kirazı tüketiminin, kandaki ürik asidi attığı, serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirdiği, kan dolaşımını düzenlediği belirtiliyor. yer_kirazi2.jpg

İncelemelere katılan  Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, tarım üretimlerinin ve bunların ihracata yaptığı katkıya işaret etti.

Özellikle son dönemlerde yaptıkları çalışmalarla tarımda ciddi atılımlar gerçekleştirdiklerini bildiren Tüzmen, şöyle devam etti:

“Biz, tarımdan lojistiğe, turizmden teknolojiye kadar önemli çalışmalar yaptık. Ama asıl önemli olan tarımda çeşitliliği yakalayabilmek. Burada 80 yıl önce Gazi Çiftliği vardı. O günlerden sonra ne yaptıysanız burada o kadar gelişme yaşandı. Ama artık o devirler geride kaldı. Artık sürekli olarak gelişip, ürün çeşitliliğine ağırlık vermeliyiz. Silifke halkı 35 sene önce çilekle tanıştı. İlk başlarda üretici, (Acaba tutar mı, para kazanır mıyız?) dedi. Ama bugün öyle bir noktaya geldik ki, Silifke deyince herkesin aklına, lezzetli ve hoş kokulu çilek geliyor.”

“Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz” diyen Bakan Tüzmen, şöyle konuştu:

“Neden? Çünkü, ben Mersin'de tropik meyvelerin yetişebileceğine inanıyorum. Bugün yer kirazını kendi imkanlarıyla yetiştirenler var. Ama bunlar ihracat yer-kirazi3.jpgaracılığıyla değerlendirilmezse, bir önem taşımıyor. Yer kirazını üretmesi çok kolay. Bunu ispatlamak için burada deneme üretimi yaptırdım. Bizim üreticimiz; yanında 2 kişi bir şey yapınca 4 kişi daha aynı şeyi yapmaya başlar. Ama herkes aynı şeyi ürettiği zaman dünyada para kazanamazsın. Bırak dünyayı Türkiye'de bile kazanamazsın.”

Konuşmasında üreticilere de seslenen Tüzmen, şunları kaydetti:

“Katma değeri yüksek bu ürün doğal ortamda da yetişiyor. Üstelik fide konusunda da sizleri destekleyeceğiz. Yer kirazı, yaş meyve sebze olarak ya da dondurulup satılabiliyor. Yani ihracatı kolay. Hem iç hem de dış piyasada kullanılma olanağı var. Ayrıca çok da şifalı bir ürün. Bizi izlemeye devam edin ve ürüne sahip çıkın. Mersin kalitesiyle bunları satacaksınız ve aynı kalitede de para kazanacaksınız.” 

Yorumlar (16)

Önceki Yorumları Yükle
  • yerkirazı fide üretim projesinin kuruluş aşamasından itibaren bu projenin başındayım.İlgilenenlere orijinal güney amerika menşeli tohumlardan elde edilmiş yer kirazı fidesi cüzi fiyatlarla gönderebilirim.mail:ahmettanriverdi51@hotmail.com

    0 Beğen
  • Egzotik ve Tropikal Meyve ve Fideler, Türkiyenin her yerine 2 iş günü içerisinde orjinal paketinde Yurtiçi Kargo güvencesi ile yollanir. Devir değişti, Tarımda değişitor... EGZOTURK ile DEĞİŞİMİN ve GELİŞİMİN PARÇASI OLMAK SİZİN ELİNİZDE...

    AYRINTILI BİLGİ İÇİN www.egzoturk.net
    SORULARINIZ İÇİN info@egzoturk.net

    0 Beğen
  • yer kirazı yetiştiriciliği ile ilgili daha ayrıntılı bilgi almak istiyorum yetişme şartları mevsim koşulları vb gibi şeyler nasıl ulasabilirim bu bilgilere

    0 Beğen
  • yer kirazının iklim istekleri ve yetiştirme koşulları hakkında ve nasıl temin edebilecegimiz konusunda sitenin yardımcı olmasını istiyoruz

    0 Beğen
  • bu bıtkınn ekımı yetiştırlmesı ve ticaretınde bilgısı olan paylasabılırmı??

    0 Beğen
  • slm arkadaslar ben zireatcı degilim ama türlü sebze yetiştirmeyi severim diyelim ki yetiştirdik kime satacaksın piyasa bu sebze nekadarda yararlı olsa kimse almaz bilmezki toplu ektirip ürünü alan varmıbilenler yardımcı olursa sevinirim

    0 Beğen
  • yer kirazı ve pepino yetiştirmek isteyen arkadaşlar.
    her türlü sorularınız için www.tavaspepino.com adresine ziyeret ediniz.

    0 Beğen
  • yer kirazı hangi bölgemizde vaya bölgelerimizde yetiştirilebilmektedir??????...bilgi verirmisiniz

    0 Beğen
  • Yer kirazı alımı yapan veya ihracatını yapan firma adı bilen var mı?

    0 Beğen
  • slm arkadaslar.yer kırazı (a.çilek) ıle ılgılı fıde ve bılgı ıcın www.altincilekfide.com. u ziyaret edebılırsınız....

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın