Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Virüse karşı dirençli tohum geliştirildi

62446.jpgBu sorunu çözmek için harekete geçen Fransız merkezli Hazera Tohumculuk şirketi, virüslere karşı dirençli tohum geliştirdi. Sağlıklı ve dayanıklı domates üretimi sağlayan 'Mirella F1' tohumu, Antalya'da düzenlenen Growtech Eurosia tarım fuarında görücüye çıktı

Şirketin Genel Müdür Yardımcısı İsmail Özel, Akdeniz Bölgesi'nde, Fethiye, Erdemli, Gazipaşa ile Antalya'nın çeşitli kesimlerinde domates ekim sahalarının virüslerin etkisi altında olduğunu söyledi. Özel'in verdiği bilgilere göre, yaklaşık 300 kiloluk tohum pazarına denk gelen 30 bin tonluk domates ekim sahası virüs tehdidi altında. Bunun sonucunda da 2,5 milyon dolarlık bir zarar ortaya çıkabiliyor. Mirella F1 tohumu ise TWLCV olarak bilinen virüse karşı dirençli. Özel, "Bu bölgelerde virüslere karşı önlem alınamazsa bir süre sonra domates ekilemeyecek." diyor. Şirketin, piyasaya yeni sürdüğü tohum 5 yılı aşkın süredir devam eden ıslah çalışmaları sonucunda elde edildi. Bu tohumdan elde edilen domatesler perakendede diğer ürünlere göre yüzde 20 daha pahalı satılıyor.

Firmanın Genel Müdürü Robert Sevil de özellikle domates, patlıcan ve salatalık konularında tohum ürettiklerini anlattı. 'Lifestyle' konsepti içinde lezzetli ve pratik ürünler geliştiren firmanın bu kategoride özellikle bal tadında küçük sarı renkli ve yaz güneşi adı verilen domatesleri ilgi görüyor. Türkiye'de kullanılan tohumların yüzde 95'inin ithal olduğunu belirten Sevil, "300 milyon dolarlık bir tohum pazarı var. Bunun 110 milyon doları hibrit sebze tohumuna ait. 10 yıl içinde sebze tohumunun 300 milyon dolarlık bir pazar büyüklüğüne ulaşacağını tahmin ediyoruz." diye konuştu. Türkiye'de halen 177 tohum şirketi faaliyet gösteriyor, bunların büyük bir kısmı ya yabancı firma ya da yabancı firmaların distribütörleri.

Sebzeyi böcek koruyacak

Türkiye'de aşılı fide kullanım oranı gittikçe artıyor. Özellikle hastalıklara karşı fideler aşılanarak üretiliyor. Domates fidelerinin yaklaşık yüzde 60'ı, karpuzun da yüzde 40'ı aşılı fideden üretiliyor. Patlıcanda da aşılı fide dönemi başladı. Bitkilerin hastalıklardan korunması için çiftçiler genellikle ilaç kullanmayı tercih ediyor. Ancak son yıllarda biyolojik mücadele de gelişti. Özellikle seralarda kullanılan bambus arılarından sonra gözle zor fark edilen böcekler de sebze ve meyvelerdeki zararlı diğer böcekleri ortadan kaldırıyor. Biyolojik mücadelenin metrekare maliyeti 550 YTL. İlaçta ise 350 YTL civarında.

http://www.zaman.com.tr/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın