Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Turfanda eriğin kilosu 75 TL

turfanda_erik.jpgMersin'in Silifke ilçesine bağlı Keben köyünde örtü altına alınan ve çiçek açan erik ağaçlarından sezonun ilk hasadının Mart ayının 20'sinde yapılması hedefleniyor.

Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş ve üyelerinin girişimleriyle kurulan serada yapılan erik yetiştiriciliğinden yüksek verim ve rekolte bekleniyor. Birlik Başkanı Göktaş, yaptığı açıklamada, "Geçen yıl Faruk Doğan isimli üreticimiz, Keben köyü Değirmendere Mahallesi'ndeki 1 dönümlük erik bahçesini deneme amaçlı örtü altına almıştı.

Erken hasat ve yüksek verim elde edilmesiyle de aynı üreticimiz örtü altında üretim alanını 4 dönüme çıkardı. Erik ağaçları normal şartlarda Nisan ayının ikinci haftasında ürün verir. Örtü altında ilk erik hasadına geçen yıl 25 Mart'ta başlayıp kilosunu 50 TL'den sattık. Bu yıl ise 20 Mart'ta ilk hasadı yapıp kilosunu 75 TL'den satmayı hedefliyoruz" dedi.

Göksu vadisinin mikrokilima özelliği nedeniyle de Türkiye'de ilk turfanda erik hasadının Silifke'de yapıldığını vurgulayan Göktaş, "Normal ortamda turfanda çıkan ilk eriğin kilosunu geçen yıl 10 TL'den satmaya başlayıp, sezonu 2 TL ile kapattık. Böylelikle hem üreticimiz kazandı, hem de Silifke ve Türkiye ekonomisine katkı sağladık" diye konuştu.

Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleştirildiğini belirten Göktaş, şöyle devam etti:
"Göksu Vadisi köyleri olan Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören ile Silifke'nin Kabasakallı Mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde geçen yıl 600 dönüm araziden 5 bin ton ürün hasadı yapıldı. Bu yıl ise üretim alanı 700 dönüme yükseldi ve 6 bin ton rekolte bekliyoruz."

Üreticilere tavsiyelerde de bulunan Göktaş, "Önemli olan çok alandan çok verim almak değil, az alandan çok verim almaktır. Bunun da yolu gelişen teknolojiyi değerlendirmekten geçer. Bu bakımdan bütün çiftçilerimiz teknolojiyi çok iyi değerlendirip, yapılan tarım fuarlarına ve bilgilendirici seminerlere katılmasını tavsiye ediyorum" dedi.

Kaynak : iha.com.tr

Yorumlar (2)

  • ne diyelim helal olsun ;) ;)

    0 Beğen
  • valla süper çok iyi iş cıkarmışlarrrrr...
    o çifçi arkadaş kırdı parayı ;D ;D ;D

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın