Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tüketici harekete geçirdi, Türkiye'nin gıda risk haritası çıkarılıyor

gida_guvenlik.jpgTüketicinin gıda güvenliği konusundaki hassasiyeti Tarım Bakanlığı'nı da harekete geçirdi. '174 Alo Gıda Hattı' kuran bakanlık, gıda güvenilirliği ile ilgili büyük bir kampanya başlatıyor.

Türkiye'de güvenilir gıda kavramının benimsenmesi ve kamuoyu bilincinin geliştirilmesi için 2009'u "Gıda Yılı" ilan eden Tarım Bakanlığı, gıda güvenilirliğiyle ilgili büyük bir kampanyaya hazırlanıyor.
"Güvenilir Gıda Sağlıklı Yaşam" sloganıyla yola çıkılan kampanya, 14 Şubat'ta Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılacağı bir toplantıyla tanıtılacak. "174 Alo Gıda Hattı"nın açılışının yapılacağı toplantıda yıl içinde yapılması planlanan bilgilendirme kampanyalarının ayrıntılarından bahsedilecek.
Kampanya çerçevesinde oluşturulan "174 Alo Gıda Hattı"nda yedi gün 24 saat gıda alanında üretim, ambalaj ve hijyen bozukluğundan kaynaklanan tüm sorunlara yönelik çözüm üretilecek. Aynı zamanda şikâyet hattı olarak da çalışacak olan çağrı merkezine gelen şikâyetler kayıt altına alınarak veri tabanı oluşturulacak. Bu sayede Türkiye'ye ait bir risk haritası çıkarılarak eylem planı hazırlanacak.

Ayda 30 bin soru geldi
Öte yandan, tüketicilerin gıda güvenliği konusunda hassasiyeti bilgilendirici sitelere ve telefon hatlarına talebin artmasını sağladı. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu'nun internet sitesinde yer alan "sıkça sorulan sorular" bölümüne son bir ayda 30 bin kullanıcı gıda maddeleriyle ilgili soru yöneltirken, Gıda Güvenliği Derneği'nin kısa bir süre önce kurduğu gıda danışma hattına telefon yağıyor.
Yaşam için tartışılmaz önemi olan beslenme konusunda, internet sitesi üzerinden TGDF'ye bu kadar soru yöneltilmesini tüketici bilinçlenmesinin bir göstergesi olduğunu söyleyen TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, soruların federasyon gibi doğru bir kanala gelmesinin de olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Siteye çok farklı sorular geldiğini belirten Kopuz, "En çok sorulan sorular diye bir kıstas yok, aslında her türlü soru geliyor. Gıda katkı maddeleri, beslenme miktarları ve hangi gıda neye faydalı, diyabetik gıdaları ana başlıklar olarak sıralayabiliriz" dedi. TGDF'nin resmi internet sitesinde yer alan sorular federasyonun akademik kurulu tarafından cevaplandırılıyor. Kopuz, gıda maddeleri ve pek çok benzer konuda soruların cevaplandığı sitenin sürekli güncellendiğini ve dünyadaki en son gelişmelerin yer aldığını vurguladı.
İnternette özellikle e-posta yoluyla yayılan "asparagas haberlere" karşı tüketicileri doğru bilgilendirmek amacıyla "Güvenli Gıda, Sağlıklı Türkiye" projesini başlatan Gıda Güvenliği Derneği ise temmuz ayında bir telefon hattı kurdu. 0212 385 25 15 numaralı telefon hattına günde 40 aramanın geldiği ve beklenenin üzerinde bir ilgi olduğunu söyleyen Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Hürriyet Gazetesi'nin projeye sponsor olduğunu ve 10 hafta boyunca gazetede hattın ilanlarının çıkacağını dile getirdi.
Gıda hattına genelde güncel konularla ilgili sorular geldiğini vurgulayan Saner, "Mesela katkı maddeleriyle ilgili sorular çok sık geliyor. Ayrıca açık süt, melamin problemi olduğu zaman melaminle ilgili çok soru geliyordu. Rusya'ya ihracatla ilgili sorun yaşandığı zaman da yaş sebze ve meyveyle ilgili sorularla karşılaşıyorduk" diye konuştu.


174 ALO GIDA HATTI NASIL ÇALIŞACAK

* Tüm illerde gıda ürünlerinin satıldığı market, restoran, lokanta ve bakkal gibi yerlerden yapılan alışverişler sonrasındaki şikâyetler anında ilgili mercilere iletilecek.
* Tüketiciden telefon alan personel, mesai saati içerisindeki şikâyetleri denetim ekiplerine yönlendirecek.
* Şikâyetin gece yarısında gelmesi halinde ise en yakında bulunan ilgili birime elektronik posta gönderilecek.
* Tarım Bakanlığı'nın ilgili denetim birimleri konuya anında müdahale edecek. * Yapılan tüm işlemlerde herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için merkezi arayan kişi hakkındaki bilgiler gizli tutulacak.
* Başvuru sonucunu gıda hattını tekrar arayarak ya da verilecek başvuru numarası ile www.tarim.gov.tr ve www.alo174.gov.tr adreslerinden öğrenmek mümkün olacak.
* Hatta gelen çağrılar kayıt altına alınarak veri tabanı oluşturulacak böylece Türkiye'ye ait bir risk haritası çıkarılarak, eylem planı hazırlanacak.
* Riskli bölgelerdeki denetim ve kontrol etkinliği artırılacak.
* İlk etapta 15 kişiden oluşacak çağrı merkezi, Türkiye'nin her yerinden ücretsiz aranabilecek.


KAMPANYANIN HEDEFLERİ

* Tüketicilerin gıda denetim hizmetinde aktif rol alması.
* Halk sağlığının korunması.
* Haksız rekabet ve kayıtdışı üretimin önlenmesi.
* Bakanlığın yetki ve çalışmaları hakkında topluma bilgi verilmesi

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın