Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tohumluk patatesler suda üretiliyor

topraksiz_patates.jpgDoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü (DATAE) tarafından, içerisinde çeşitli minerallerin bulunduğu suda, tohumluk patates üretimi gerçekleştirildi.

DATAE Müdürü Şerafettin Çakal, toprakta üretilen tohumluk patateslerin, hastalık taşıma risklerinin bulunduğunu, suda üretilen tohumluklarda ise hastalık riskinin olmadığını söyledi.
Geçmişte ekimi yapılan tohumluk patateslerde çeşitli hastalıkların ortaya çıktığını ve bu nedenle de çiftçilerin mağdur olduğunu anımsatan Çakal, şunları ifade etti: "Hastalıklı tohumluklardan dolayı verimde azalma, hatta hiç verim alamama söz konusu.

Özellikle ithal edilen bazı tohumlarda çıkan hastalıklar nedeniyle vatandaşımız mağdur olunca biz de bu çalışmayı yapmaya karar verdik. 2 ay önce 'durgun su tekniği' ile tohum patates üretmek için başlattığımız çalışmalardan olumlu sonuçlar aldık. Kontrollü bir ortamda hastalıklardan arınmış, verim oranı çok yüksek tohumluk patatesler ürettik. Bunu Doğu'da ilk bizyaptık" dedi. Topraktan kaynaklanan sorunların çözümünde "durgun su tekniği" ile tohumluk üretiminin çok uygun olduğunu anlatan Çakal, şöyle konuştu:"Japonya, Hollanda, İngiltere, Japonya, Belçika gibi gelişmiş ülkelerde tohumluk üretimlerin yüzde 90'ı bu yöntemle yapılıyor. Türkiye'de ise bu yöntemson yıllarda uygulanmaya başlandı. Bu yöntemle iş gücü ve diğer maliyetleri en aza inmektedir. Ayrıca topraksız tohum üretimi ile toprak ve yer altı sularınınkirlenmesinin de önüne geçilir. Çünkü su da yetiştirilen tohumluk, topraktayetiştirilmeye çalışılsa o zaman gübreleme ve ilaçlama gibi uygulamalarla yeraltı suları ve toprak kirlenecektir."

Çakal, durgun su tekniği ile tohum üretiminin özellikle seralarda ve toprakların sorunlu olduğu yerlerde kullanılmasının çok uygun olduğunu belirtti. Önümüzdeki dönemde, bölgede yaygın olarak ekimi yapılan ürünlerden, sözkonusu yöntemle tohumluk üretip çiftçilere dağıtacaklarını kaydeden Çakal,"Çiftçilerimiz bu tohumlukları kullandıklarında daha fazla gelir elde edecekler. Bölge insanının kalkınmasını, emeklerinin karşılığını almalarını sağlayıp onlarahizmet için çaba sarf ediyoruz. Bu kapsamda değişik çalışmalarımız önümüzdeki dönemde de devam edecek" şeklinde konuştu.

Ziraat Odası Erzurum Şube Başkanı Mücahit Harmandar ise Enstitüde güzelçalışmaların yapıldığını, ancak bunun vatandaşa gerektiği gibi yansıtılamadığını söyledi.Hastalıklardan arındırılmış kontrollü bir ortamda üretilen yerli tohumlukpatatesin çiftçilerden büyük rağbet göreceğine dikkati çeken Harmandar, "Umarım enstitüde yeterli üretim yapılarak piyasaya sürülür. Eğer üretim yeterli olmazsa bu güzel çalışma da halka yansımamış olur" şeklinde konuştu.

Kaynak:Yenisafak.com.tr

Yorumlar (2)

  • durgun su derken neden bahsettiklerini anlayabilmiş değilim. agardan mı bahsediyorlar. durgun su ortamına besin düzenleyiceleri ilave edilerek mi ortamı sağlamışlar. açık net bir bilgi verilmemiş bence. bu konuyu araştıran varsa paylaşabilirse sevinirim.

    0 Beğen
  • Bu tekniğe hydroponic deniliyor. kısaca su ya bitkibesin elementleri ve oksijen verilerek gerçekleştiriliyor. Hem verim yükseliyor hemde toprak kökenli zararlı ve hastalıklara maruz kalmıyor. Patatesin en büyük sorunuda toprak kökenli hastalıklar olduğundan yerinde bir çalışma yalnız yumru bitkilerde uygulandığını bilmiyordum bende buradan öğrendim.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın