Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tohum gen bankası için geri sayım başladı

tohum_bankasi.jpgTarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de kurulacak dünyanın 3. büyük "Tohum Gen Bankası"nın temelini 30 Temmuz Perşembe günü törenle atacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, törenin, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirileceği belirtildi.

Açıklamada, bir ülkenin biyolojik çeşitliliğinin ve genetik kaynaklarının korunması, kullanılması ve ekonomiye kazandırılması için önce mevcut durumun belirlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Türkiye'nin ekonomik anlamda önemli pek çok bitki türünün gen merkezi durumunda olduğu ifade edilen açıklamada, "Günümüzün bitkisel araştırmaları ve ıslah programları için önemli olan bitki genetik kaynakları bakımından ülkemiz önemli bir potansiyel oluşturmakla beraber ileriki nesillerin de bu kaynaklardan yararlanması için korunmaya alınmalıdır" denildi.
10 bin bitki türü var

Türkiye'de 10 bine yakın bitki türü ve 3 bin civarında endemik bitki türü bulunduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bu denli önemli olan biyolojik çeşitliliğimizin ve genetik kaynaklarımızın ülke kalkınmasında daha etkin kullanımı, ekonomiye daha kısa sürede kazandırılması noktasından hareketle Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gerekli toplama, saklama ve değerlendirme çalışmalarının yürütüleceği ve bir bütünlük içinde ele alınacağı ülke genelinde bir sistem oluşturacak 250 bin örnek kapasiteli dünyanın 3. büyük tohum gen bankasını kurma çalışmalarını başlatmıştır."

Açıklamada, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın tüm muhafaza stratejilerini "Bitki Genetik Kaynaklarının Toplanması, Muhafazası ve Kullanılması Yönetmeliği" çerçevesinde uyguladığı belirtildi.

Kaynak: Referans Gazetesi

Yorumlar (3)

  • bu proje dogru kişilerle yürütülmezse sonuc tam bir fiyaskoya dönüşür..

    0 Beğen
  • öncelikle gen kaynakları üzerine yetişmiş yeterli elemanımız var mı?bu projede ne kadar bağımsısız ne acı ki bize ait zenginlikler üzerinde başkalarının söz sahibi olması, sahip çıkamıyacagımız bir konuysa zamanı ve parayı lütfen heba etmeyelim.gen kaynakları gelecekteki en güçlü silah olacaktır duyarlı olalım,bananecilik kaderimiz olmasın

    0 Beğen
  • Sinop Erfelek ilçesinde yaşamaktayım bu yöreye has adı ile Kş Armudu çeşitlerinden olan halk dilinde Karasu armudu olarak bilinen bu türü kurumsal olarak sertifikalı bir ürün olarak değerlendirmeye çalışmaktayız kayıt dışı bilinmezlik içerisinde olan bu türü tarım ve köy işleri bakanlığının ilgili birimlerinde standartlaştırma adına kendi çeşidi içinde en verimli ve kaliteli olanı seçip BA29 Ayva anacı üzerine kalem aşısı yapılıp fidan yaygınlaştırılmasına çalışılmakta ve meyveyi talep edilme hususunda pazarda yer bulunmasına imkan sağlanılmaktadır. Devamında çok dayanıklı ve düzgün yapıya sahip olması saklama süresinin uzunluğu sulu olması parekende pazarının yaygın olması fakat standart ve sertifikalı olmayışı bireysel anlayış, bahçe meyveciliği anlayışı dışında kalması meyveye toptan talep edilme pazarından mahrum kalmasına neden olmaktadır. Bölgeye has iklim ve toprak yapısına ait bu meyveyi ulasal farkındalık ilgisine taşımayı amaş edinmişizdir.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın