Tarlasına reçete yazdırmayan çiftçi tarım ilacı kullanamayacak
- Kategori: Haberler (Arşiv)
- Pazar, 28 Aralık 2008 19:40
- Gösterim: 3121
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, tarım ilaçlarının reçete ile satışını zorunlu hale getiren yönetmeliği, 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe giriyor. Yeni uygulamaya göre ziraat mühendisi ya da ziraat teknikerinden reçete almayan üretici tarlasında tarımsal ilaç kullanamayacak. Yönetmelik, tarım ilacı satışı yapan işyerleri hakkında da düzenleme yapıyor.
Yönetmelik tarihinden önce zirai ilaç satan firmalar ile ziraat fakültelerinin bitki korumu bölümü mezunları ilaç satabilecek. Ziraat Mühendisleri Odaları ise uygulamanın altyapısının iyi oluşturulmadığı gerekçesiyle karşı çıkıyor.
"Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik" gereği, bakanlıkça ruhsatlandırılan ilaçların, artık reçete ile satılması zorunlu hale getiriliyor. 1 Ocak 2009 tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyele reçetede, ürünün ismi, dozu ve miktarı ile gerektiğinde uygulamaya hazırlama ve kullanım şekli belirtilecek. İlaçların reçeteleri tarihli ve imzalı olacak. Konya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, uygulamanın çok yerinde olduğunu, ancak altyapısının iyi hazırlanmadığını söyledi. Birçok mühendisin ilaç satamayacak olmasının yeni mağduriyetleri ortaya çıkaracağını dile getiren Motuk, "Oda olarak bakanlığa uygulama ile ilgili eksiklikleri bildirdik, ancak gelişme olmadı. Zaten uygulama mahkemelik. Yürütmeyi durdurma kararı çıkarsa yeni düzenleme yapılır." dedi. Yetkili kişi ya da kuruluşların bakanlıkça yayınlanan Zirai Mücadele Teknik Talimatları doğrultusunda reçete yazacağı bilgisini veren oda başkanı, yazılan reçetelerin arşivde 2 yıl saklanmasının zorunlu olduğunu dile getirdi. Bakanlık tarafından belirlenen kriterler dışında reçete yazanların sorumlu olacaklarını hatırlatan Motuk, zararın reçeteyi yazandan tazmin edileceğini kaydetti.
Kaynak: Zaman.com.tr
Yorumlar (2)