Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarlada kalan mısır yoksula yaradı

genczm_misir_artik.jpgÇukurova'da dar gelirli vatandaşlar, hasat sırasında yere dökülen veya tarlada kalan mısırı, yakma işleminden sonra ailece topluyor. Toplanan mısır, evlerde un olarak değerlendirilip, hayvan yemi olarak satılıyor.

Tarım arazilerinde anız yakılması sırasında oluşan yüksek ısı, topraktaki yararlı maddeleri yok edip meyve ve sebzeleri kalitesizleştirirken, bu işlemden bazı dar gelirli vatandaşlar yararlanmaya çalışıyor.

Çiftçilerin, hasat sonrasında toprak işlemeyi kolaylaştıracağı düşüncesiyle veya rüzgarın etkisiyle eğilen ürünü toplayabilmek için yaktıkları tarlalardaki mısırın arta kalanını evlerine taşımak isteyen dar gelirli vatandaşlar, yer yer yükselen alevlere duman tehlikesine aldırmıyor.

Kentte geniş bir alana yayılan tarım arazilerinde yılda iki kez ekilebilen mısırı dumanların arasına dalarak toplayıp un haline dönüştüren vatandaşlar, aynı zamanda hayvan yemi olarak da satıp parasıyla günlük ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

OKUL SAATİNDE TARLADALAR

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinden bir süre önce Adana'nın Ceyhan ilçesi Esentepe Mahallesi'ne göç eden 5 çocuk babası Mahmut İpka (38), evinin geçimini sağlayabilmek için anız yakılan tarlalarda mısır toplamak zorunda kaldıklarını söyledi.

İpka, ilköğretim okulu öğrencisi çocuklarıyla birlikte günde 150-200 kilo mısır topladıklarını anlatarak, ''Geçim sıkıntısı çektiğimiz için daha çok mısır toplayabilmek amacıyla çocuklarımı okula göndermeyip birlikte tarlaya geliyoruz. Topladığımız ürünün bir bölümünü değirmene götürüp un yaptırıp evde ekmek yapımında kullanıyor, bazılarını da hayvan yemi olarak satıyoruz'' dedi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da, yaklaşık 2 hafta önce rüzgarın etkisiyle bazı mısır tarlalarındaki ürünün yere yatması sonucu makineyle hasat yapılamadığını söyledi.

Çiftçilerin ürününü toplayabilmek için tarlaları yakmak zorunda kaldığını belirten Tezcan, ''Yakmadan tarlada kalan mısırları toplamak mümkün değil. Bu arazilerde 'başakçı' olarak adlandırılan ve çoğunluğu Güneydoğu'dan göç eden yoksul aileler de kalan ürünü toplayarak değerlendirmeye çalışıyor'' dedi

Tezcan, yanan tarlalardan toplanan mısırın yüksek ısı nedeniyle kanserojen madde içerdiği uyarısında bulunarak, ''Bunların un veya hayvan yemi olarak değerlendirilmesi sakıncalı'' diye konuştu.

Kaynak:Ekoyol.com

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın