Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarımda gümrük vergilerinde kademeli artış

liman.jpgYılbaşında yürürlüğe giren ithalat rejimi ile tarım sektöründe hububat ve meyve üreticilerine yönelik koruma oranları yükseltildi. 1 Ocak 2009'da yürürlüğe giren 2009 yılı ithalat rejimi ile arpa, buğday, çavdar ve yulaf ile kayısı, erik ve elma ithalatındaki gümrük vergileri artırıldı. Buna göre, buğday, arpa, çavdar ve yulaf ithalatında yüzde 50 düzeyinde olan gümrük vergisi, rejim ile 1 Ocak'ta yüzde 80'e çıkarıldı. Söz konusu ürünlerin ithalatında, 15 Mayıs'tan itibaren yüzde 130 gümrük vergisi alınacak. Zerdali dahil kayısı, erik ve elma ithalatında yüzde 41 olan gümrük vergisi de yüzde 43.2'ye çıktı.

Geçen yıl yaşanan kuraklıktan dolayı üretimin önemli oranda düşmesi nedeniyle, ithalatı kolaylaştırmak amacıyla yüzde 5'e indirilen kırmızı ve yeşil mercimek ithalatındaki gümrük vergisi, yeni ithalat rejimine göre, 31 Mayıs'tan itibaren yüzde 19.3'e yükseltilecek.

Yem sektöründe kullanılan mısır gluteni ve bazı atıkların ithalatındaki gümrük vergisi de yüzde 4'ten yüzde 4.3'e çıkarıldı.

Gürcistan ve Arnavutluk ile imzalanan serbest ticaret anlaşmalarından (STA) doğan taahhütler yeni rejime yansıtılırken, bu ülkelerden yapılan bazı ürünlerin ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Gürcistan'dan gümrük vergisiz ithal edilecek ürünler arasında, pektik maddeler, kamış melası, sabun hammaddeleri ve bazı şaraplar bulunuyor. Arnavutluk'tan kakao kabukları, iç kabukları, kakao döküntüleri ithalatında da vergi sıfırlandı.

Geçen yılın ithalat rejiminde STA'dan dolayı Makedonya'ya yönelik vergiler ayrı bir tablo olarak düzenlenirken, bu yıl bu ülkeden ithalatta gümrük vergilerinin diğer ülkelere uygulanan vergilere eşit düzeye gelmesi nedeniyle, Makedonya da diğer ülkeler listesinde yer aldı.

Hemodiyaliz solüsyonu imalinde kullanmak amacıyla ithal edilen 1702.30.50 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) numaralı glikoz ve glikoz şurubu (nişasta bazlı şeker-NŞB) ithalatında da gümrük vergisi alınmayacak.

Beyaz toz halinde glikoz ve glikoz şurubu ithalatında normalde yüzde 135 gümrük vergisi uygulanıyor. Ancak şekerli mamul, çikolata ve kakaolu ürün üretimi için ithal edilmesi halinde yüzde 20 gümrük vergisi alınıyor. Söz konusu ürünlerin üretimi için yapılan NŞB ithalatında, gümrük vergisi, geçen yıl içinde yüzde 40'tan yüzde 20'ye düşürülmüştü.

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın