Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarımda AB Uyum Yasaları Başlıyor!

ab_uyum.jpgYeni kanun taslağında; toprağı işletme hakkı vârisler arasında önce en büyük oğula, sonra erkek kardeşine o da olmuyorsa kız kardeşine verilecek

.Türkiye’de tarım arazilerinin bölünmüşlüğünü ortadan kaldırıp toprak bütünlüğünü sağlamak adına Avrupa Birliği vizyonunda bir kanun taslağı hazırlandı. TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi, hazırladıkları yeni düzenlemeyi anlatırken, “Miras hukukunda değişiklik yaptık. Böylece tarım arazilerini miras bırakılabilmekten çıkardık. Yani vârisler toplandığında tarım arazilerini mirasa konu edemeyecek. En önemli düzenleme toprak 20 dekardan az ise kesinlikle bölünemeyecek olması. Daha önce bu oran 10 dekara kadardı” diye konuştu. Anfaş Fuarcılık tarafından düzenlenen “Fresh Antalya Fuarı” dolayısıyla Antalya’da görüştüğümüz Prof. Dr. Kirişçi; tarımda yapılan reform çalışmalarını gazetemize anlattı.

ERKEĞE POZİTİF AYRIMCILIK
Kirişçi’nin verdiği bilgilere göre tarım arazisini işletme hakkında erkeğe yönelik pozitif ayrımcılık yapıldı. Toprak, kardeşler arasında önce evin büyük oğluna sonra ikinci oğla ve o da olmuyorsa en son evin kızına verilecek. Devlet, toprağın bölünmezliğini koruma adına çiftçiye vârislere ödenmek şartıyla 10 yıla varan sıfır faizli kredi dağıtacak. Ve büyük arazide tarım yapılması sağlanacak. Tarım yapılan arazi büyüyünce, Türk çiftçisi, önce içerde toparlanacak sonra global arenada rekabet şansı arayacak. Traktörle, bölünen her bir arazi yerine daha büyük toprak sürülünce, çiftçinin ürün maliyeti otomatik olarak düşecek, daha çok mahsül alması sağlanacak. Tarım Bakanlığı’nın hedefi her bir tarım işletmesinin ortalama 8.5 hektarda tarım yapabilmesini sağlamak. Bugüne kadar yapılan arazi toplulaştırma çalışmalarında Türkiye’deki 8.5 milyon hektar alanın sadece 582 bin hektarı birleştirilebildi. 2012 yılı hedefinde ise 3 milyon hektar alanın birleştirilerek tek elden yönetilmesinin sağlanması var.

AVRUPA BÖLDÜRMÜYOR

Avrupa’da da toprak bölünmüşlüğünün önüne geçilmesi için benzer uygulamalar yapılıyor. Hatta bazı ülkeler daha katı kurallar getirerek tarım arazilerinin bölünmesine izin vermiyorlar. Örneğin İngiltere’de mahkeme kararıyla arazinin kime verileceği hükme bağlanıyor. Hollanda’da buna ek olarak tarım arazisini işletecek kişinin zirai eğitimden geçmiş olması şartı da aranıyor. AB ülkelerinde tarım yapılan ortalama arazi büyüklüğü 17.5 hektar iken, Türkiye’de bölünmüş araziler yüzünden sadece 5.5 hektarda tarım yapılabiliyor.

15 milyon çiftçi tarımı bırakacak

Geçen yıl 745 bin kişi tarımdan çekildi. Önümüzdeki 4 yılda ise 30 milyon tarım nüfusunun yarısı sektörü bırakacak. Ama buna karşılık tarımda kişi başı gelir 2 bin 300’den 4 bin dolar hedefleniyor. Türkiye nüfusunun neredeyse yarıya yakını tarımda çalışıyor. Önümüzdeki 4 yılda 15 milyon çiftçi tarımdan çekilecek. Türkiye’de geçen yıl tam 745 bin kişi çekilerek başka sektörlere girdi. Peki bu iyi mi kötü mü? Tarım Bakanlığı, AB vizyonunda hazırladığı yeni stratejisinde hızla tarım nüfusunu küçültüp tarımda üretilen katma değeri artırabilmek istiyor. Bunun için de önümüzdeki 4 yılda çiftçiye destek adı altında 30 milyar YTL dağıtıp, tarımda kişi başına geliri 2 bin 300 dolarlardan 4 bin dolara çıkarmayı hedefliyor. Tarımda istihdam edilen nüfus böylece toplam çalışan nüfusun yüzde 19’u kadar olacak.

HEDEF 70 MİLYAR DOLAR
Ülke olarak Gayri Safi Milli Yurt İçi Hasılamız (GSMYH) 450 milyar doları aştı. Ama tarımın bu hasıladaki payı sadece 48 milyar dolar. Yani 30 milyon tarım çalışanının ürettiği katma değer bu kadar az. Böyle olunca tarımda çalışanların kişi başına düşen milli geliri ortalama 2 bin 300 dolar hesaplanıyor. Tarım Bakanlığı ise önümüzdeki 4 yıllık vizyon planında GSMYH’yı 70 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyor. Tarım ürünleri ihracatındaysa 50 milyar dolar telaffuz ediliyor. Fındık, üzüm, incir, Türkiye bu rakamları gerçekleştirebilirse dünyanın 7’nci büyük tarımsal GSMYH’sını üretebilen ülke olacak.


GELİŞİGÜZEL EKİME SON!

Coğrafyamız tarım ve hayvancılık açısından son derece zengin. Ancak tarım reformu çalışmaları neticesinde Türkiye, 24 ana havza ve buna bağlı 80 alt havzaya bölündü. İklim ve toprak yapısına göre hangi bölgede ne yetiştirileceği ve hayvancılık yapılacağı bir bir belirlendi. Bunun anlamı şu; her bölgeye isteğini ekme dönemi bitiyor. Tarım Bakanlığı, hangi bölgede ne ürün yetiştirileceğini tespit ederken, desteklemelerini de buna göre dağıtacak. Yani Karadeniz’de portakal yetiştirmekte direten çiftçi destekten mahrum kalacak. Buna karşılık narenciye destekleri Akdeniz’e verilecek.

FINDIK KARADENİZ DIŞINA ÇIKAMAYACAK

Tarımda yapılan reformlarla ilgili bilgi aldığımız TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi, “En büyük hedefimiz daha büyük arazide tarım yapılabilmesini sağlamak. Yine Türkiye’yi havzalara böldük. Örneğin narenciyeyi Akdeniz’den alıp Bursa’ya götüremeyeceksiniz. Fındığı Ordu’dan alıp, Marmara’ya getiremeyeceksiniz” dedi.

Kaynak:haberler.com

Yorumlar (3)

  • bence çok güzel bir uygulama

    0 Beğen
  • Çok güzel bir politika olmuş, yalnız şu motorin fiyatları düşmez ise tarım sektörü ve çiftçi tamamen ekemeyecek hale gelecek diye düşünüyorum...

    0 Beğen
  • Birde desteklemeleri daha fazla artırmalarını ve gübre bayisi olarak bir gübre şuan en pahalısı 90.00 ytl oldu. Bu fiyatları da artık düşürmelerini istiyoruz... :( :(

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın