Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım Ülkesi Türkiye Yılda 520 Milyon Doları Tarım Makinası İthaline Yatırıyor

tarimmkn.jpgÇukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin Güzel, Türkiye'nin tarımsal üretimin yoğun olarak yapıldığı bir ülke olmasına rağmen yılda 520 milyon dolarlık tarım alet ve makinası ihracatı yaptığını, bunun sebeplerinin çok iyi araştırılması gerektiğini söyledi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü tarafından düzenlenen "Tarımsal Mekanizasyon Bölgesel Danışma Toplantısı" açılışında konuşan Prof. Dr. Güzel, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de tarım ve tarımsal öğretimin AB süreciyle birlikte gelişme ve değişimlere ayak uydurmak zorunluluğu içine girdiğini ifade etti.

Bu durumun iç dinamiklerin yanı sıra dış dinamikleri de gözetmeyi gerektirdiğini aktaran Güzel, "Uluslararası konjoktüre bu gözle bakıldığında mevcut iç ve dış dinamiklerin etkisiyle rekabet avantajı sayılabilecek parametrelerin her geçen gün hızla değişmesi sebebiyle tarım sektörü içinde tarım makinaları sanayinin farklıbir kolu olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de tarım makinaları sanayiinde bine yakın imalatçı firma 21 bin kişiye istihdam sağlıyor. 260 milyon dolarlık ihracata rağmen 520 milyon dolarlık ithalat yapılıyor. Bir yandan yüzde 30-40 kapasite ile çalışan sektör, bir yanda da ülkemiz için kayıp olan 260 milyon dolar var. Bu dış alım fazlalığının nedenleri çok ciddi tartışılmalı ve ortaya konmalıdır." dedi.

Güzel, dış alımda en fazla payı 97 milyon dolarla biçerdöver, 62 milyon dolarla hasat ve harman makinalarının aldığını da dile getirerek bu alanlarda yatırım yapılmasını istedi. Toplantıda Üniversite-Tarım Makinaları Sektörü İlişkileri, Tarım Makinaları Sektörünün Sorunları, Tarım Makinaları Mezunlarından Beklentiler başlığı altında 3 farklı oturum yapılarak sektör temsilcilerinin görüş ve önerileri dinlendi.

Toplantıya Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Banu İnanç, Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin ile tarım sektöründen temsilciler ve akademisyenler katıldı. (Cihan Haber Ajansı)

haberler

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın