Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım ilaçlarına reçete dönemi başladı

zirai_ilac.jpgTarım İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, tarım ilaçlarının 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren reçete ile satılmasının zorunlu hale getirildiği belirtildi Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili yaptıkları açıklamada, tarım ilaçlarının reçete ile satılmasıyla ilgili yönetmeliğin önümüzdeki günlerde hayatiyete geçirileceği belirtildi. Yetkililer reçetelerin yazılması konusunda Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli personele eğitim verildiğini belirterek, tarımsal ilaçların reçeteyle satılması konusundaki hedeflerinin, sağlıklı gıda üretmek olduğunu hatırlattı.

Yetkililer şunları söyledi; "Tarım İl Müdürlüğü olarak bakanlığımızın aldığı kararla 2009 yılından itibaren bütün tarımsal ilaçlar reçete ile satılacak. Bakanlığımız bu konuda kararını aldı. Uygulama yönetmeliği önümüzdeki günlerde açıklanacak. Eğitim alan arkadaşlarımız daha sonra merkez ve ilçelerdeki mühendis, teknisyen ve teknikerlerden oluşan personele eğitim verdi. Bundan sonra ilgili arkadaşlarımıza hastalıkla ilgili bilgi verildikten sonra gerekli ilaçlar reçeteye yazılacak. Vatandaş da yazılan ilaçları bayilerden alabilecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın yaptığı araştırmaya göre, Türkiye'deki tarım alanlarında yıllık 49 bin ton ilaç kullanıldığını dile getiren yetkililer "Kullanılması uygun olmayan ve gereğinden fazla dozda kullanılan tarımsal ilaçlar insan sağlığı açısından bir zehir olabiliyor. Türkiye çapında 6 bin ilaç bayisi var. Bunların 3 bini ziraat mühendisi geri kalanı ise çeşitli meslek gruplarına mensup kişiler. Amacımız; bitki sağlığı, çevre sağlığı ve insan sağlığına daha duyarlı tarımsal üretim gerçekleştirilmesine öncülük etmek. " diye konuştu.
Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, il genelinde bitkisel ilaçlamalarda teknik elemanlarca verilen reçeteye bağlı olarak bitkisel mücadele ilacı kullanılacağını ve ticari amaçlı meyve ve sebze üretimi yapan üreticicilere tarım müdürlüğünden kayıt defteri verilerek kullanılan tarımsal ilaçların her aşamada kontrol edileceğini sözlerine ekledi

Kaynak: Palandokengazetesi.net

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın