Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım Bakanlığı'ndan Dev Adım

arazi_toplulastirma.jpgTarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını önlemek için ‘sınırlama’ getirilecek. 48 yılda yapılan arazi toplulaştırması, 1 yılda yapılacak.

Türk tarımının en önemli iki sorununun çözümünde ‘radikal’ adımlar atılıyor. Tarım Bakanlığı, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanmasını önlemek için Medeni Kanun’da değişiklik yapılmasını önerdi. Bunun için sulu arazilerde 100 dekar, kuru arazilerde 300 dekarın altında olmamak üzere arazilerin ‘miras’ yoluyla parçalanması engellenecek. Tarım Bakanlığı’nın bu önerisi Başbakanlık koordinasyonunda oluşturan komisyonda nihai şeklini alacak ve Bakanlar Kurulu’na sunulacak.

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları, Batı ülkelerinde ortalama 170 dekarın altında kalan tarım arazilerinin bölünemediğine dikkat çekerek, “Böylece biz Batının da önüne geçmiş olacağız” dedi.

İddialı hedef


Bakanlık, çok parçalı ve dağınık tarım arazilerinin ‘toplulaştırılması’ için de önemli bir düzenleme getirmeye hazırlanıyor. Buna göre 48 yılda 1 milyon ha alanı toplulaştırmayı başaran Türkiye, yeni düzenleme sonrasında 1 yılda 1 milyon ha araziyi toplulaştıracak. Bir başka ifadeyle çiftçinin 10 dekar bağda 10 dekar dağda olan arazileri bir araya getirilerek, teknolojik ekipmanla verimli bir tarım yapması sağlanacak. Toplulaştırma hizmeti özel sektöre yaptırılacak.

Toplulaştırma hedefine ulaşıldığında tarımda teknoloji kullanımının da önünü açacaklarını belirten Mirmahmutoğulları, “Küçük ve dağınık arazilerde teknoloji kullanılamadığı için verimlilik de düşük oluyor. Ama arazileri toplulaştırıp, mirasa konu olmaya da sınırlama getirdiğimizde hem üretim hem de verimlilik artacak. Çiftçimiz zenginleşecek” dedi.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar (2)

  • Yerleşim yerine çok yakın tarım arazileri var buralarda bırakın sulu 100 dekarı veya kuru 300 dekarı 1 dekar arazinin değeri bile çok yüksek tutarlara ulaşıyor özellikle antalyada
    konya ovası gibi yerlerde belki uygulanabilir ama bu şekliyle türkiye genelinde uygulanabilirliği olmadığını düşünüyorum.

    0 Beğen
  • arazı toplulaştırılması güzel bir çalışma.. sonuna kadar desteklıyorum. değeri yüksek olan yerlerde de çözüm uretilir önemli olan ilk adımın atılması bu konuda gayretin ve tabanın gösterilmesi gerekir. Küçüle küçüle doğru durust tarım yapılamaz hale gelinir. Arazı kavgalarında onune geçilmiş olunur..

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın