Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Tarım Bakanlığı, Gdo'ya Karşı, Seralarında Bombus Arısı Kullanan Üreticiyi Destekleyecek

bombus_arisi.jpgGenetiği Değiştirilmiş Organizma (Gdo) Tartışmaları Sürerken, Tarım Bakanlığı Seralarda Hormonsuz Sebze ve Meyve İçin Bombus Arılarını Destekleme Kararı Aldı. Buna Göre Seracılara Ürettikleri Bitkilerde Döllenmeyi Sağlayan Bombus Arıları İçin Koloni Başına Ödeme Yapılacak.

Buna göre seracılara ürettikleri bitkilerde döllenmeyi sağlayan bombus arıları için koloni başına ödeme yapılacak. Verilecek para tarımsal ödeme içerisinde Bakanlar Kurulu'nun belirleyeceği miktar olacak.

Bombus Arısı Kullanımına Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararı Uygulama Tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Seracıların keşfetmesiyle domateste hormon kullanımını azaltan bombus arıları, sağlığı olumsuz yönde etkiyen hormonun yerini almıştı. Yurtdışından her yıl ortalama 30 bin koloni ithal edilen bombus arılarının seralarda kullanılması için Tarım Bakanlığı destek verecek. Bakanlığın söz konusu arıları destekleme tebliğinde "Bu Tebliğ, bombus arıcılığını ve seralarda tarımsal üretiminin geliştirilmesi, sağlıklı ve güvenilir ürünler elde edilmesi, insan ve çevre sağlığı ile yerli hayvan gen kaynaklarının korunması amacıyla hazırlanmıştır." deniliyor.

Destekler bu yıl içerisinde seralarda bombus arısı kullanan ve 15 Şubat 2010 tarihine kadar il/ilçe müdürlüklerine dilekçe ve koloni alımını belgeleyen fatura ile başvuruda bulunan üreticilere verilecek. İl ve ilçe müdürlükleri gerekli inceleme yaptıktan sonra Hak Ediş Belgesi düzenleyerek ilçe müdürlüklerinden alınan desteklemeye esas Hak Ediş Belgeleri il müdürlüğünce üst yazı ile 15 Mart 2010 tarihine kadar TÜGEM'e gönderilecek. Ayrıca, il ve ilçe müdürlüklerince düzenlenen Hak Ediş Belgeleri excel ortamında istatistikî bilgi için Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresine gönderilecek. O yıla ait üretim sezonunda üreticinin 1 dekar serası için 2 adet koloniden fazlasına ödeme yapılmayacak. Sahte belge düzenleyerek haksız destekleme ödemesine sebep olan bombus arı kolonisi üreticisinin üretim, ithalat ve ihracat izinleri Bakanlıkça iptal edilecek.

ZİRAAT BANKASI'NA YÜZDE 0,2 KOMİSYON ÖDENECEK

Aynı kişi ve kuruluşa ait işletmeler arasında yapılacak alım ve satım işlemleri destekleme ödemesine girmeyecek. Kamu Kurum ve Kuruluşları bu desteklemeden yararlanamayacaklar. 2010 yılı Tarımsal Destekleme bütçesinin ilgili kaleminden kaynak aktarılmasının ardından Ziraat Bankası aracılığıyla destekler verilecek. Bu Kararın uygulanması ile ilgili olarak çiftçiye yapılan nakdi ödeme tutarının yüzde 0,2'si oranında Ziraat Bankası'na hizmet komisyonu ödeyecekler.

2010'DA 100 BİN KOLONİ BOMBUS ARISI

Bombus arıları başta domates, biber, patlıcan, çilek, kiraz olmak üzere 25 çeşit kültür bitkisinin tozlanmasında ticari olarak kullanılıyor. 2002 yılında 11 bin dekar alanda 24 bin kovan kullanılırken 2006 yılında bu rakam 32 bin dekarda 65 bin koloniye çıktı. 2010 yılında yılda kullanılacak bombus kolonisi sayısının 100 bin adete, kullanım alanının da 50 bin dekara ulaşabileceği tahmin ediliyor. Bu arılar bal arılarına göre daha dayanıklı ve bitkilerdeki tozlanmanın doğal yollardan yapılmasını sağlıyor.

Kaynak: Haberler.com

Yorumlar (1)

  • tamam da arkadaşım domatesin çiçek tozları 10 derecenin altında cansız sen bombus arısı kullansanda ölü çiçek tozları neyi dölleyeceksin zaten domatesde hormon kullanmanın amacı dölenmeden meyve tutumunu sağlamak hem meyve tutumuyla dgo nun ne alakası var gdo nun kullanılma sebebi döllenme sorunu degilki bombus arısı güzel ama yukarda yazılan sorunlara çözüm degil

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın