Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

TMO, Bu Yıl AB Standartlarına Göre Hububat ve Çeltik Alacak

bugday_tarla.jpgToprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2009 ve 2010 hasat döneminde Avrupa Birliği (AB)'ne uyumlu olarak hazırlanan hububat ve çeltik yönetmeliğine göre alım yapacak.

Yoğun hasat dönemindeki depolama ve finansman ihtiyaçlarının giderilmesi bakımından ürününü emanete bırakan üretici, tüccar ve sanayicilere ise kredi kullanma imkanı sağlanacak, talep eden üreticilere avans ödenecek

TMO, '2009 Yılı İklim, Bitki Gelişim Durumu, Üretim Tahmini' başlıklı bir rapor hazırladı. Rapora göre, yağışlar geçen yıla göre bu yıl yüzde 32 arttı. Bitki gelişim durumunun normal seyrinde devam ettiği belirtilen raporda, önümüzdeki aylarda da iklim koşullarının normal devam etmesi halinde uzun yıllar ortalamasına yakın bir üretimin tahmin edildiği ifade edildi. 2008 yılında buğday üretiminde en fazla paya sahip İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan kuraklıktan dolayı buğday üretiminin 17.8 milyon ton gerçekleştiği dile getirilirken; 2009 yılında bu oranın 20.5 milyon ton civarında olmasının beklendiği kaydedildi.

Rapora göre TMO, 2009 ve 2010 hasat döneminde AB'ye uyumlu olarak hazırlanan hububat ve çeltik yönetmeliğine göre alım yapacak. Bu kapsamda tanımlar, kullanılan tayin yöntemleri, analiz elekleri ve alım kriterleri tamamen AB'ye uyumlu hale getirildi. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden alım yapmaya devam edilecek. 1 Kasım'dan itibaren ise tüccar ve sanayicilerden de alım yapılacak.

Geçmiş yıllarda olduğu gibi yoğun hasat dönemindeki depolama ve finansman ihtiyaçlarının giderilmesi bakımından ürününü emanete bırakan üretici, tüccar ve sanayicilere kredi kullanma imkanı sağlanacak, talep eden üreticilere avans ödenecek. Ürününü emanete bırakarak kredi kullananlara, ürününü TMO'ya satmamak şartıyla kullandıkları kredinin yıllık faizinin yüzde 25'i TMO'ca karşılanacak.

Diğer taraftan, fiyatların gevşediği yoğun arz döneminde ise ürününü satmayarak bekletmek isteyen üreticiler ile piyasadan ürün alarak pazarlamak isteyen tüccarlar ile hammadde temin etmek isteyen sanayicilerin piyasalardan olumsuz etkilenmesini önleyecek politikaların uygulanacağı belirtildi. TMO'nun hasat döneminde üreticilerin mağdur olmaması için her türlü hazırlığını bitirdiği vurgulanan raporda, üreticilere şu tavsiyelerde bulunuluyor:

"Üreticilerimiz, TMO'nun bu faaliyetleri sebebiyle rahat olmalı, hasat döneminde arz fazlalığı nedeniyle düşük oluşabilecek fiyatlardan satış yapmak yerine, bekletme imkanları varsa ürünlerini bekletmeleri, TMO'nun emanet alım uygulamasından yararlanabilecekleri, makbuz senedi ile kredi kullanabilecekleri, bu şekilde hasattan sonra yükselecek fiyatlardan yararlanma imkanları olacağını bilmeleri gerekmektedir. 2008 yılı dünya devir stokları incelendiğinde 160 milyon ton buğday, 140 milyon ton stok olduğu görülmektedir. Hasada 4 aylık bir süre varken ve mısır satışları devam etmekte iken depolarda bulunan stokların ne kadarın devredeceğini öngörmek ve bu stokları sorun olarak nitelendirmek doğru değildir. Ayrıca ihracatında artış görülen yumurta ve beyaz et sektörü ile nişasta sektörünün kullanımındaki artışlar dolayısıyla stoklarda olan mısırın tüketilmesi beklenmektedir. Rekoltenin düşük olduğu ve paranız olmasına rağmen ihracat yasakları nedeniyle ürüne ulaşılamayan dönemleri hatırlamak ve ülkemizin stoklarında ürün olmasından rahatsız olmamak gerekmektedir. TMO'nun üretici, tüketici ve sektör açısından piyasaya düzenleyen önemli bir kurum olarak görülmesi gerekmektedir."

BÖLGELERE GÖRE TAHMİNİ 2009 BUĞDAY ÜRETİMİ

TMO'nun '2009 Yılı İklim, Bitki Gelişim Durumu, Üretim Tahmini' başlıklı hazırladığı raporda, tahmini 2009 buğday üretimi ise şöyle: Marmara (3 bin 500); Ege (Bin 950); Akdeniz (3 bin); İç Anadolu (5 bin 250); Karadeniz (Bin 800); Güneydoğu Anadolu (3 bin 750); Doğu Anadolu (Bin 250). 2008 yılı TÜİK'in bölgelere göre kesin rakamları da şöyle: Marmara (3 bin 750); Ege (Bin 832); Akdeniz (3 bin); İç Anadolu (4 bin 550); Karadeniz (Bin 800); Güneydoğu Anadolu (Bin 750); Doğu Anadolu (Bin 100).

Not: Veriler 'Bin Ton' üzerinden .

Kaynak: Cihan Haber Ajansı

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın