Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sivas'ta 4 bitki türü keşfedildi

yenibitki.jpgCumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necati Çelik ile Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Aşkın Akpulut, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatlarının geçtiği güzergahlar üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucunda, dünyada sadece yılın belirli zamanları Sivas'ta yetişen 4 yeni bitki türü buldu.

Deliilyas bölgesinde 'Pembe Şebboy', Topçu-Yeniköy bölgesinde 'Çok Yapraklı Geven', Karayün bölgesinde 'Beyaz Gelinlikli Nevruz' ve Ulaş ilçesi Ziyarettepe bölgesinde 'İri Başlı Civanperçemi' adı verilen bitkilerin isimlerinin, yapılan çalışmaların ardından uluslararası bilim kuruluşlarına gönderilerek tescil edildiği ve tüm dünya bilimine sunulduğu belirtildi.

Yapılan çalışmalarla ilgili olarak açıklama yapan Akpulut, Sivas'ın bitki bakımından Türkiye'nin en zengin bölgesi olduğunu söyledi. Sivas'ta dünyanın hiçbir yerinde olmayan bitki türlerine 4 yeni türün daha eklendiğini kaydeden Akpulut, "Sivas'ta bin 500'e yakın bitki çeşidi var. Bu bitkilerden 400-500 arası sadece Sivas'ta büyüyen bitkilerdir. Yeni olan bu bitkileri biz buluyoruz, ismini bilim dünyasına tanıtıyoruz. Daha sonra bitkiler üzerinde çalışma yapılıyor" dedi.

Akpulut, Sivas bölgesinde yeni bitkilerin bulunması için ilkbahar ve yaz aylarında çalışmalarının devam edeceğini belirtirken, yeni 4 bitkinin temmuz ayında görüldüğünü de sözlerine ekledi.

http://www.yenisafak.com.tr/

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın