Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sertifikalı tohum, fidan ve fide üretimine devlet desteği geliyor

tohumlar.jpgÖzel sektör tohumculuk kuruluşlarına kilogram başına destekleme ödemesi yapılacak. Bakanlar Kurulu, sertifikalı tohum üretimi ile sertifikalı tohum ve sertifikalı fidan/fide kullanımının desteklenmesini kararlaştırdı.

Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanımı ve Sertifikalı Tohum Üretiminin Desteklenmesi ile Bitkisel Üretim Faaliyetinde Sertifikalı Fidan/Fide Kullanımının Desteklenmesine Dair Bakanlar Kurulu kararları, 1 Ocak 2009 tarihinden geçerli olmak üzere Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanımı ve Sertifikalı Tohum Üretiminin Desteklenmesine Dair Karara göre, sertifikalı tohum kullanımının yetersiz olduğu bazı türlerde yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohum kullanan çiftçilere dekar başına; yurt içi tohum üretiminin yetersiz olduğu bazı türlerde, yurt içinde sertifikalı tohum üreten/ürettiren ve sertifikalandıran, yurt içinde satışını gerçekleştiren özel sektör tohumculuk kuruluşlarına kilogram başına destekleme ödemesi yapılacak.

Karar, sertifikalı tohum kullanım desteğinde 2009 yılı ekimlerini, tohum üretim desteğinde 2009 yılı üretimlerini kapsayacak.

Tohum kullanım desteklemelerinden, kamu tüzel kişileri hariç, Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı olan ve yurt içinde üretilip sertifikalandırılan tohumları kullanacak çiftçiler yararlanacak.

Tohum üretim desteklemelerinden, kamu tüzel kişileri hariç, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş tohumcu kuruluş olarak kabul edilen ve Çiftçi Kayıt Sisteminde kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler faydalanacak.

Kararın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak tebliğlerle belirlenecek. Desteklenecek türler ile birim destekleme miktarları Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu'nun görüşü alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilecek.

Sertifikalı fidan/fide kullanımının desteklenmesi

Bitkisel Üretim Faaliyetinde Sertifikalı Fidan/Fide kullanımının Desteklenmesine Dair Karara göre ise sertifikalı fidan/fide desteklemelerinden kamu tüzel kişileri hariç, çiftçi Kayıt sisteminde özlük, ürün ve arazi bilgileri kayıtlı olan, sertifikalı fidan/fide kullanımının yetersiz olduğu bazı türlerde, yurt içinde üretilip sertifikalandırılan meyve/asma fidanı/çilek fidesi ile kapama bağ-bahçe tesis eden çiftçiler yararlandırılacak.

Karar, 2009 yılı dikimlerini kapsayacak.

2010 yılı ödemeleri için 2009 yılında alınacak olan çiftçi müracaatlarına yönelik usul ve esaslar Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca çıkarılacak uygulama tebliği ile belirlenecek.

Desteklenecek türler ile birim destekleme miktarları Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu'nun görüşü alınarak Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilecek.

Bu arada, haksız yere ödemeye neden olanlar ile haksız yere ödemelerden yararlanmak üzere sahte veya içeriği itibarıyla gerçek dışı belge düzenleyen ve kullananlar hakkında cezai işlem yapılacağı belirtildi.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın