Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sebze-meyve ihracatında hatayı yapan cezalandırılacak

meyve_sebze3.jpgRusya'ya sebze-meyve ihracatında, bir sorun yaşanması halinde, artık tüm ihracatçılar değil, hatayı yapan ihracatçı firma cezalandırılacak. Böylece, Türkiye'den bu ülkeye sebze-meyve ihracatı yapan diğer firmalar etkilenmeyecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, yaptığı açıklamada, Rusya ile yaş sebze meyve ihracatı konusunda, nisan ayının ikinci haftasında ek memorandum imzalandığını bildirdi. Eker, söz konusu memorandum uyarınca, artık, ihracatta bir sorun yaşanması durumunda, ülkeye değil, hata yapan firmaya yaptırım uygulanacağını, diğer firmaların ihracatını sürdüreceğini söyledi.

Rusya ile yaş sebze meyve ihracatında yaşanan sorundan sonra bir dizi önlem alındığını, ayrıca "güvenilir çiftçi-güvenilir ihracatçı" belirleme çalışmaları yürütüldüğünü hatırlatan Eker, bu kapsamda 2 hafta önce de ek memorandum imzalandığını açıkladı.

Bu memorandum uyarınca, Rusya'nın Türkiye'nin ihracatçı firmalarını izleyeceğini belirten Eker, şu bilgiyi verdi:

"Rusya, yaptığı kontrollerde bir firmanın 2-3 defa limitlere, kurallara aykırı davrandığını, yanlış ürün gönderdiğini belirlerse, bize bu firmayı bildirecek. O firma önce uyarılacak. Bir ihracatçı, 3 defa hata yaparsa, onun firması cezalandırılacak. Böylece ülkenin ihracatına yönelik genel yaptırım uygulanmayacak. Genel bir yasaklama yerine hatayı üst üste yapmakta ısrar eden firmalar ayıklanacak. Güvenilir çiftçilerin ürünlerini ihraç eden ihracatçılar değerlendirilecek."

Kaynak: Dünya Gazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın