Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Sahip çıkılsa jeotermal seracılık turizmi geçer

jeotermal_sera.jpgEge'de jeotermal kaynakların bulunduğu bölgelerde yapılan modern seralarda üretim, ihracat ve istihdam rakamları krize rağmen artış gösterdi. Türkiye'nin bu konuda Avrupa'nın merkezi olma iddiasında olduğunu belirten Agrobay Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şentürk, "Tarım Bakanlığı jeotermal seracılık konusunda bir planlama ve altyapı çalışması yapsa Türkiye, bu sektörden turizmden daha fazla getiri sağlar" dedi.

İzmir'de Bergama-Dikili, Manisa'da Turgutlu ve Denizli'de Sarayköy ilçelerinde jeotermal sera yatırımları hızla artıyor. Jeotermal enerjiyle, topraksız yöntemle yapılan tarımın sağladığı getiri ve ürünlerin pazar sorununun bulunmaması, diğer grupları da bu sektöre çekiyor. Ege Bölgesi'nde ilki 2002 yılında Agrobay tarafından 60 dönümlük alanda yapılan seraların 6 yılda 500 dönüme ulaşması ve şirketin kısa sürede Avrupa'nın en büyükleri arasında yer alması yatırımcıları cezbediyor. Aynı yöntemle üretim yapmak üzere Bergama ve Dikili'de 7, Sarayköy'de 6 ve Turgutlu'da 2 jeotermal sera yatırımı yapılırken birçok projenin de izinlerin çıkmasını beklediği belirtiliyor.

5 bakanlıktan izin gerekiyor
Türkiye'nin bu konuda Avrupa'nın merkezi olma iddiasında bulunduğunu belirten Şentürk, sermaye ve pazarın hazır durumda olmasına rağmen Tarım Bakanlığı'nın sektöre sahip çıkmadığını savundu. Seracılığa yatırım yapmak isteyen bir girişimcinin gerekli izinleri iki yıldan önce alamayacağını savunan Şentürk, "Aslında kağıt üstünde böyle bir yatırımı yapmak mümkün değil. 5 bakanlıktan izin alınması gerektiğini gören bu işten vazgeçiyor" dedi.
Krizin etkilerinin görülmeye başladığı ilk aylarda ihracat pazarlarında bir duraklama yaşansa da şu anda satışların iyi durumda olduğunu dile getiren Şentürk, bu yıl ihracatın 10 milyon euroya ulaşacağını anlattı. Kriz döneminde işçi çıkarmadıklarını, pazar veya fiyat daralması yaşamadıklarını bildiren Şentürk, 2012'ye kadar çalışan sayısını 2 katına çıkararak bin kişiyi istihdam etmeyi, yıllık 35 bin ton domates ve Kaliforniya biberi üretmeyi planladıklarını söyledi.

Yatırımlar artıyor
Bergama-Dikili arasındaki bölgede yatırımı bulunan Akcelep firması kapasitesini 50 dönüme çıkarırken, Vegevital firması 35 dönümlük kapasiteyi 100 dönüme çıkararak çalışan sayısını 40'dan 100'a yükseltme kararı aldı. Bölgedeki Türkeli ve Agrion Gıda firmaları da yatırımlarını büyütme kararı aldı. Denizli'de de tekstil sektöründe kazançların düşmesi nedeniyle bir çok grubun jeotermal sera yatırımlarına ilgi duymaya başladığı belirtiliyor. Bölgenin en büyük tekstil yatırımlarından olan Menderes Tekstil'i bünyesinde barındıran Akça Holding, kurduğu Smyrna Tarım şirketiyle Sarayköy'de 84 dönümlük alanda üretime başladı. Çorap üretiminde Anadolu'nun en büyük tesisine sahip Ada Tekstil AŞ de Sarayköy'de 50 dönümlük sera oluşturdu. Manisa'nın Turgutlu ilçesinde de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ortağı olduğu Eskihisar Tarım AŞ'ye ait 90 dönümlük seralarda domates ve biber üretimi devam ediyor.


2 kat fazla verim alınıyor
Jeotermal kaynaklardan çıkan 100 derecelik suyla ısıtılan seralarda üretim, bilgisayar teknolojisiyle yönetiliyor. Seraların iklimlendirme şartlarının tümü bilgisayar tarafından belirlenip uygulanıyor, insan gücü sadece ürünlerin toplanıp paketlenmesinde devreye giriyor. Seralarda toprak yerine perlit, Hindistan cevizi lifi ya da ponza kullanılıyor. Topraktaki yetiştiriciliğe göre iki kat fazla verim alınabiliyor. Yatırım maliyetinin dekar başına 50 bin TL'yi bulması nedeniyle genelde büyük yatırımcıların tercih ettiği jeotermal seraların 1-2 yıllık zaman dilimi içinde kendini amorti ettiği ifade ediliyor.

Kaynak: Referansgazetesi.com

Yorumlar (2)

  • hııııııı tuttum ben bu işi.sadece biraz maliyet gerektiriyorrrr :o

    0 Beğen
  • Jeotermal seracılık gerçekten çok iyi bir şey fakat çok pahalı. jeotermal seracılık parası olana para kazandıracak bir sistem 50 dönüm sera için 2,5 milyon gerekiyor fakat 1-2 yılda amorti ediyor. zengin dahada zengin oluyor. İnşallah ucuzlarda herkese yararlı olur. Yinede ülke için çalışan herkese teşekkür edeim, çalışmalarından dolayı.

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın