Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Pencere önü bostanıyla dünyaya roka marul satıyorlar

pencere_bostan2.jpgHobi bahçeciliği alanında faaliyet gösteren Botanika, saksıda maydanoz, roka, marul gibi sebzelerin yetiştirilmesine imkan tanıyan patentli ürünü "pencere önü bostanlarıyla" yurtdışına açılıyor.

Apartmanda sebze yetiştirmek isteyenlere yönelik olanak geliştirilen ve şirketin yaklaşık bir yıl önce piyasaya sürdüğü pencere önü bostanları iç piyasada büyük ilgi görünce şirket, ihracata yönelmeye karar verdi. Geçen sene 60 bin adetlik satış rakamına ulaştıklarını söyleyen Botanika Genel Müdürü Kemal Eskenazi, "Bu sene sonuna doğru ihracata başlamayı düşünüyoruz. Önce komşu ülkelerden başlayacağız. Ardından da Avrupa'ya yayılmayı planlıyoruz" dedi. Bu yıl iç pazarda 90 bin adetlik satış rakamına ulaşmayı hedeflediklerini aktaran Eskenazi, gelen talepler doğrultusunda domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin ve meyve üretimine yönelik çalışmalar yaptıklarını bu ürünleri sene sonunda piyasaya sürmeyi planladıklarını vurguladı.

Talep nedeniyle üretim kapasitesini artırdı
İnsanların bahçe özlemini gidermek amacıyla pencere önü bostanları fikrini geliştirdiklerini aktaran Ürün Geliştirme Müdürü Erkan Şamcı, "Herkes bahçesi olacak kadar şanslı değil ama herkes evdeki maydanozunu niye yetiştirmesin diye düşündük. Bunun için insanların tohum ve toprak bilgisi olması gerekiyordu. Pencere önü bostanlarıyla biz bunu hazır bir şekilde sunduk. Sadece su vererek istedikleri ürünleri yetiştirebiliyorlar. Çok güzel bir ürün olduğunu biliyorduk ama bu kadar büyük bir talep göreceğini biz bile düşünmedik" dedi.
Geçen yıl talebe yetişmek için 24 saat çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Şamcı, bir kaç ay içinde üretim kapasitesini artırdıklarını belirtti. Bu ürünün şehirde yaşayan çocukların tarıma konusunda eğitilmesi açısından da büyük önem taşığını ifade eden Şamcı, "Çocuklar doğayla bağlantıları olmadığı gibi sebzeye de burun büküyorlar genelde. Ancak pencere önü bostanı sayesinde çocuklar sebzelere de sempati duymaya başladı" diye konuştu. Pencere önü bostanlarından hazır toprak, tohum ve tohum kapatma toprağı, ve herşeyin ayrıntılı olarak yazdığı bir broşür verdiklerini aktaran Şamcı, yeni kurulan internet sitesi aracılığıyla sebzesini yetiştirip resmini gönderenlere bahçıvan sertifikası vereceklerini belirtti. Ürünün Ar-Ge çalışması için 100 bin dolarlık bir bütçe ayıran şirket, şu ana kadar 100 bin TL civarında yatırım yaptı.
Başlangıçta 16 çeşit sebze sunduklarını ancak talebin belli ürünlerde yoğunlaşması üzerine bu rakamı 11'e düşürdüklerini belirten Şamcı, portföylerinde; tere, roka, maydanoz, semizotu, kedi çimi, buğday çimi, dereotu, taze soğan gibi ürünlerin bulunduğunu vurguladı. Bitkilerin, ortalama 2-10 gün arasında yeşillenip, 10-60 gün arasında yenecek kıvama geldiğini belirten Şamcı, maydanoz gibi otların 6-7 kere ürün verdiğini ifade etti. Pencere bostanlarının tamamı 13.5 TL'den satılıyor. Botanika'nın patenli ürünlerinden biri de çiçekli-çiçeksiz saksılı süs bitkilerinin ihtiyacı olan tüm besin maddelerini içeren Çicek Coşturan. Çiçek Coşturan'ın farklı türde bitkiler için 14 özel çeşidi bulunuyor. Üretildiği tarihten bugüne kadar 3,5 milyon litre satışı yapılan Çiçek Coşturan'ın 6 milyon litre satılması hedefleniyor.

Hobi bahçeciliği pazarı 200-250 milyon dolara ulaştı
Tahminlere göre hobi bahçeciliği pazarının 200-250 milyon dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını belirten Kemal Eskanazi, "Kriz nedeniyle satışlarda biraz azalma oldu. Ancak sektör hızlı büyüyor. İnsanların biraz daha bilinçlenmesiyle birlikte pazarın önünün daha da açılacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

Kaynak: Referans Gazetesi

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın