Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Organik gıdaların tahtı sallanıyor

organic.jpgOrganik gıdaların tahtı sallanıyor... TÜBİTAK'ın internet sitesinde yayımlanan bir araştırmaya göre, ''En iyisi organik'' iddiasını ispatlayan bir veri bulunmuyor.

TÜBİTAK'ın internet sitesinde yayımlanan bir araştırmaya göre, ''En iyisi organik'' iddiasını ispatlayan bir veri bulunmuyor.

Araştırmada, birçok insanın böcek ilacı ve kimyasallarla yetiştirilen gıdalara göre daha sağlıklı ve besleyici olduğu düşüncesiyle organik gıdalara, normal gıdaların üç katından fazla para ödediği anımsatıldı.

Dr. Susanne Bügel ve Kopenhag Üniversitesi İnsan Beslenmesi Bölümü'nden çalışma arkadaşlarının araştırması, ''en iyisi organik gıda'' bulgusunu destekleyen net bir verinin bulunmadığını gösteriyor.

Araştırmaya konu olan çalışmada, denek hayvanlar iki mevsim boyunca üç farklı metotla yetiştirilen besinlerle beslenerek mineral ve eser miktarda bulunan elementlerin seviyesi incelendi. Çalışma havuç, lahana, bezelye, elma ve patates gibi birçok ailenin alışveriş listesinde yer alan ürünleri içerdi.

Birinci yetiştirme yönteminde sebzeler, lahana için organikliği onaylanmış böcek ilacı haricinde böcek ilacı bulundurmayan ve düşük miktarda yapı maddesi içeren hayvan gübresinde yetiştirildi.

İkinci yetiştirme yöntemi, düşük seviyede yapı maddesi içeren hayvan gübresi ve yasalarca izin verilen oranda böcek ilacı içerirken, üçüncü yöntemde ise yüksek oranda yapı maddesi içeren gübre ve yasalarca izin verilen oranda böcek ilacı kullanıldı.

Yem olarak kullanılacak ekinlerin ise komşu alanlarda aynı ya da benzer topraklarda, aynı dönemde yetiştirilerek aynı hava koşullarına maruz kalmaları sağlandı. Tüm ekinler aynı zamanda hasat edildi ve işlendi. Organik olarak yetiştirilen sebzelerde ise organik toprak kullanıldı.

Hasat sonrası sonuçlarda temel ve eser miktarda elementler bakımından üç farklı yöntemle yetiştirilen sebze ve meyveler arasında bir farklılık olmadığı görüldü.

Daha sonra organik ve geleneksel metotla yetiştirilenler ürünler iki yıl süresince hayvanlara verilerek farklı mineral ve eser miktar elementlerin giriş ve çıkışları ölçüldü. Sonuçlar, ''ürünler nasıl yetiştirilirse yetiştirilsin temel elementlerin seviyesinde bir değişiklik olmadığını'' gösterdi.

Dr. Bügel konuyla ilgili olarak, ''Beş ekin üzerinde çalışılan organik ve geleneksel yetiştirilme metotları arasında hiçbir sistematik farklılık tespit edilmedi. Başka bir deyişle çalışma, organik gıdaların geleneksel yöntemle yetiştirilen gıdalara göre daha yüksek seviyede temel element içerdiği görüşünü desteklemiyor'' dedi.

Society of Chemical Industry (Kimya Endüstrisi Derneği) Biyolojik Kaynaklar Grubu Fahri Sekreteri Dr. Alan Baylis de zararlı otları, böcekleri ve hastalıkları kontrol etmek için kullanılan modern ekin koruma kimyasallarının detaylı testlere ve sıkı düzenlemelere tabi tutulduğunu belirterek, ''Doğal ve suni gübre içeren topraklar arasında kimyasal olarak bir farklılık bulunmuyor. Organik ekinler genellikle verimliliği düşürüyor, bu gıdaları karşılayabilenler için onları tüketmek bir yaşam tarzı tercihidir'' diye konuştu.

Kaynak: ekoyol.com

Yorumlar (4)

  • hiç bir zaman doğal ürün gibisi yoktur bütün hayvan türlerini azalması bu sebebten bizim fazla ilaçlamamız ağaca faydalı böcek ve kuş türlerini öldürüyo kalıntıları bizlerede zarar veriyo artık tarımda biyodinamik tarıma geçmeliyiz

    0 Beğen
  • ne yani buda bi karalama politikası gibi. ne revaçtaysa ne iyiyse o kötüye çıkarılıyor. yada aslında kimyasal kullanılarak yetiştirilenden bir farkı yok deniimeye kadar geliyor. madem bi fark yoktu millet nasıl benimsedi organik tarımı. tüketim pahalı ama zamanla aşılacak bir dönem olduğuna inanıyorum. ve organik tarımı konvensiyonel tarımla b
    ir tutulmamasını rica ediyorummm. >:(

    0 Beğen
  • organik gıdalarda tercih sebebi sadece daha besleyici ve sağlıklı olmasa gerek. bence asıl sorun zirari ilaç kalıntıları ve zararları. ben çalışma sonucunu eksik buldum. sadece temel element milktarındaki durum karşılaştırılmış peki üçüncü yöntemle yetişenlerdeki böcek ilacı kalıntısı miktarları arasında da mı fark yok

    0 Beğen
  • arkadaşlar dünya tarımı organik tarımla kurtulmaz bunu öncelikle kabul etmemmiz gerekiyor şu anda dünya tarımının amacı birim alandaki verimi artırmak organik tarımda ise verim büyük oranda azalmaktadır organiğe karşı değilim fakat organik tarım gelecek için bi çıkış yolu değil bunun yerine verim artışıyla birlikte ilaç kalıntılarını su sarfiyatını azaltacak sistemler üzerinde çalışma yapmalıyız....

    0 Beğen
Yorum yapmak için oturum açın