Son Güncelleme:Cuma, 03 May 2013

Okaliptüs'leri kesip portakal dikecekler

okaliptus.jpgTarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (TİGEM) Dalaman'daki arazisinde atıl vaziyette bulunan 28 bin 50 adet okaliptüs ağacının ihale yoluyla satıldığı ve satışı yapılan ağaçların kesimine başlandığı açıklandı.

TİGEM Dalaman İşletme Müdürü Şükrü Beyazkaya, AA muhabirine, işletmede atıl vaziyette bulunan okaliptüs ağaçlarının ihale yönetimiyle satıldığını ve satışı yapılan okaliptüslerin kesilmesine başlandığını anlatarak, ''İhaleyle satışı yapılan 28 bin 50 adet okaliptüs ağacının kesim işlemi sürüyor. Kesim işlemlerinin ardından arazi temizlenerek tarıma açılacak. Bu işlemler 3 ay sürecek'' dedi.

Beyazkaya, Dalaman Tarım işletmesi'nin Türkiye'deki en yüksek verimli tarım işletmelerinden biri olduğuna işaret ederek, ''Okaliptüslerden temizleyeceğimiz 566 dekar alanı tarım arazisi olarak kullanacağız. Okaliptüs ağaçlarının yerine narenciye dikilecek, bir kısmına da buğday, ayçiçeği ve sanayi bitkileri ekilecek'' diye konuştu.

-''DEVLET KAZANACAK''-

Okaliptüs ağaçlarının kesilmesinin ardından temizlenecek olan 566 dekar alanın tarım arazisi olarak kullanılacağını anımsatan işletme müdürü Şükrü Beyazkaya, ''Bu uygulama ile devletimize yılda yaklaşık 750 bin YTL;lik bir kazanç elde etmiş olacağız. TİGEM arazisi içinde bulunan 566 dekar alandaki bataklıkların kurutulması amacıyla yıllar önce dikilen ağaçlar görevini ve ekonomik ömrünü doldurmuş durumda. Bu ağaçlardan yaklaşık 13 bin tanesi kesildikten sonra kereste olabilen, satılabilecek ve işe yarayabilecek nitelikte. Bir bölümü ise sunta yapımında kullanılmak üzere satıldı'' diye ifade etti.

-20 YTL'YE ÇALIŞIYORLAR-

TİGEM arazisindeki okaliptüslerin kesilmesi bölgede yaşayanlar için yeni bir iş olanağının ortaya çıkmasına neden oldu. Ağaçların iş makineleri ile sökülmesinin ardından bölgede yapılan temizleme işinde çalışan vatandaşlar, günde 20 YTL kazanıyorlar. Ortaca ilçesinden TİGEM'e çalışmaya geldiğini söyleyen 55 yaşındaki Durdu Deniz, 'Burada 15 gündür geçici olarak çalışıyoruz. Günde 20 YTL yevmiye alıyoruz. Geçici de olsa aile bütçemize katkıda bulunuyoruz'' dedi.

Sarıgerme Çevre ve Eğitim Derneği Başkanı Eczacı Cengiz İlhan ise TİGEM arazisinde kesilen okaliptüs ağaçlarının endüstri ağaçları olduğunu doğal orman niteliğinde olmayıp sanayide kullanılmak üzere yetiştirildiğini belirterek, kesilen ağaçların yerine dikilecek olan narenciye ve diğer ağaçların bölgeye ve TİGEM;e daha faydalı olacağını söyledi.

Kaynak: Zaman.com.tr

Yorumlar

  • Henüz hiç yorum yok
Yorum yapmak için oturum açın